Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Orbay Ortaç, Nurdan: Anonim Şirket Genel Kurul Toplantı Başkanı, Seçkin Yayınevi, Ankara 2023

Orbay Ortaç, Nurdan: Chairman of General Assembly in Joint Stock Company, Seckin Yayinevi, Ankara 2023

Cafer EMİNOĞLU

Kendisine yüklenen anlam ve bağlanan sonuçlar göz önünde bulundurulduğunda anonim şirket genel kurul toplantısının usulüne uygun olarak gerçekleştirilmesinin ne denli önemli ve bir o kadar zorlu bir süreç olduğu anlaşılabilir. Zira genel kurul toplantısı pay sahiplerinin katılım, bilgi alma, inceleme, oy, özel denetim isteme gibi haklarını kullandıkları, yönetim organının hesap verdiği, şirketin anayasası mahiyetindeki esas sözleşmesinin değiştirilmesine yönelik kararların alındığı hatta şirketin yapısal değişikliğine veya feshine yönelik kararların verildiği çok önemli bir mecradır. Bütün bu süreçleri yürütecek, sağlıklı ve hukuka uygun kararlar alınmasını temin edecek, ifade edilen hakların kullanımı sağlayacak kişi olan toplantı başkanı oldukça zorlu ve önemli bir görev ifa etmektedir. İşte incelemeye konu kıldığımız “Anonim Şirket Genel Kurul Toplantı Başkanı” isimli monografik çalışmasıyla Dr. Öğr. Üyesi Nurdan Orbay Ortaç, gerek öğretide gerekse mevzuatta ihmal edilen bu çok önemli konu ve kişiyi kapsamlı bir değerlendirmeyle öğretinin gündemine taşımaktadır.

Çalışma, anonim şirket genel kurulunda toplantının yönetimine ilişkin alacağı kararlar sebebi ile oldukça etkin bir konuma sahip olan toplantı başkanının atanmasından görevinin sona ermesine kadar geçen süreci ve bu süreçteki görev ve yetkileri ayrıntılı olarak ele almaktadır. Orbay Ortaç, öğretide önemli bir eksikliği giderdiği çalışmasında anonim şirket genel kurulunda toplantı başkanının bulunma zorunluluğu, genel kurul toplantı başkanında aranan nitelikler, genel kurul toplantı başkanının atanması, genel kurul toplantı başkanı olarak atanabilecek muhtemel kimseler, genel kurul toplantı başkanı ile şirket arasındaki hukuki ilişkinin niteliği, genel kurul toplantı başkanının görev ve yetkilerinin hukukumuzda düzenleniş şekli ve sınırları, toplantı başkanının müzakereler başlamadan önceki sürece ilişkin görev ve yetkileri, toplantı başkanının müzakere sürecine ilişkin görev ve yetkileri, toplantı başkanının müzakereler sona erdikten sonraki sürece ilişkin görev ve yetkileri ve genel kurul toplantı başkanının görevini sona erdiren hallere ilişkin hususları kapsamlı olarak ele almıştır. Yazar nihai olarak zorlu bir görev ifa eden toplantı başkanının görev ve yükümlülüklerini ihlaline bağlanan hukuki neticeleri ele alarak öğretiye önemli bir katkı sunmuştur.

Sayın Orbay Ortaç’ın ortaya koyduğu eser uygulayıcılar bakımından da oldukça fayda sağlayacak bir başucu kitabı niteliğindedir. Çalışma her ne kadar anonim şirketler bakımından ele alınmış olsa da niteliğine uygun düştüğü ölçüde limited şirketler yönünden de bir başvuru kaynağı olmaya adaydır. Böylece yüzbinlerce sermaye şirketi bakımından her yıl yapılması öngörülen olağan ve her zaman yapılabilecek olağanüstü genel kurul toplantıları bakımından yol gösterici bir eser ortaya konmuştur. Çalışma her ne kadar genel kurul toplantı başkanı açısından konuyu ele almış olsa da esasen düzenli ve hukuka uygun bir genel kurul toplantısının nasıl yapılabileceği hususunda temel ilkeleri de bu vesileyle ortaya koymaktadır.