AYBÜ - Ticaret ve Fikri Mülkiyet Hukuku Dergisi
Editör: Hayri BOZGEYİK, Ceren CERİT DİNDAR, Fatma Betül ÇAKIR ÇELEBİ, Nevin MERAL, Tuğçe Nimet YAŞAR
ISSN: 2149-4576
Makale Sayısı: 203
Yayın Periyodu: 6 Aylık
- Makaleler
-
3 - 23
- Künye
-
4 - 5
- Editoryal
-
7 - 7
- Editorial
-
8 - 8
- İçindekiler
-
9 - 9
-
25 - 42
-
43 - 61
-
63 - 77
-
79 - 99
-
101 - 118
-
119 - 138
-
139 - 148
-
149 - 165
-
167 - 184
- Sahibi:
Prof. Dr. Yücel ACER -
Yayıncısı:
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi - Hayri BOZGEYİK, Ceren CERİT DİNDAR, Fatma Betül ÇAKIR ÇELEBİ, Nevin MERAL, Tuğçe Nimet YAŞAR
- Halil İbrahim AKCAN, Kemalettin Ahmet AKSOY, Zehra AVCI, Sümeyye ERKALAN COŞKUNSU, Şule IŞIN
- Ali Cengiz KÖSEOĞLU
- Rauf KARASU
- Cahit SULUK
- Islambek RUSTAMBEKOV
- Şafak NARBAY
- İsmail KIRCA
- Said GULYAMOV
- Cafer EMİNOĞLU
- Hayri BOZGEYİK
- Zekeriyya ARI
- Hayri BOZGEYİK
- Tuğçe Nimet YAŞAR, Nevin MERAL
Editör:
Editör Yardımcısı:
Yayın Sahibi:
Yayın Kurulu:
Sorumlu Yazı İşleri Müdürü:
Dil Editörü:
Danışma Kurulu:
- Halit AKER
- Christoph ANN
- Mustafa ATEŞ
- Rıza AYHAN
- Zühtü AYTAÇ
- Mehmet BAHTİYAR
- Farid Sufian BIN SHUAIB
- Mehmet Emin BİLGE
- Mertol CAN
- Christoph Van der ELST
- Barbara GRUNEWALD
- Mehmet HELVACI
- Yadigâr İZMİRLİ
- Arslan KAYA
- İsmail KAYAR
- Ömer KORKUT
- Jan LIEDER
- Çağlar MANAVGAT
- Ayşe ODMAN BOZTOSUN
- Gül OKUTAN NİLSSON
- Arzu OĞUZ
- Wolfgang SERVATIUS
- Mustafa TOPALOĞLU
- Sevilay UZUNALLI
- Şükrü YILDIZ
- Aynur YONGALIK
- Hayrettin ÇAĞLAR
- Mehmet Fahrettin ÖNDER
- Güzin ÜÇIŞIK
- Feyzan Hayal ŞEHİRALİ ÇELİK
- Kemal ŞENOCAK
Hakkında
TFM, günümüzde oldukça geniş bir yelpazeyi oluşturan ticaret ve fikri mülkiyet hukuku alanında yapılan bilimsel çalışmalara yer veriyor. Biz bu alanı kısaca “ticaretin hukuku” olarak tanımlıyoruz. Bu alan, ticari işletme, şirketler, kıymetli evrak, taşıma, sigorta, deniz ticareti, rekabet, banka, sermaye piyasası ve kooperatifler gibi ticaret hukukunun alt branşlarını kapsadığı gibi, telif, marka, patent, tasarım, coğrafi işaret, bitki çeşitleri ve entegre devreler gibi fikri mülkiyet hukuku branşlarını da kapsamaktadır. TFM, rekabet gücü yüksek girişimlerin ortaya çıkması adına akademik destek sunmayı amaçlamaktadır. Güçlü tarihi birikimi ve stratejik konumu itibariyle ülkemizin dünya çapındaki ticarette etkinliğinin ancak güçlü hukuki yapılar sayesinde mümkün olabileceğine inanıyoruz. Bu nedenle TFM’nin bir rekabet ve inovasyon hukuku dergisi olmasını arzu ediyor ve tüm meslektaşlarımızı bu akademik işbirliği ortamına bilimsel çalışmalarıyla destek olmaya davet ediyoruz.
Amaç ve Kapsam
Ticaret ve Fikri Mülkiyet Hukuku Dergisi (TFM), ticaret ve fikri mülkiyet ve bunlarla bağlantılı alanlarda yapılan bilimsel çalışmaları desteklemeyi ve bu suretle hukuk literatürü ile ülkemizin teknolojik, ekonomik ve sosyal ilerlemesine katkı yapmayı amaçlamaktadır.
Ticaret ve Fikri Mülkiyet Hukuku Dergisi (TFM), Ticaret, Fikri Mülkiyet, Sermaye Piyasası, Banka, Sigorta, Taşıma, Deniz Ticareti ve Rekabet Hukuku alanlarıyla ilgili her türlü makale, çeviri, karar ve kitap incelemesi gibi bilimsel çalışmalara yer vermektedir. Dergide Türkçe başta olmak üzere her dilde makale ve diğer bilimsel çalışmalar yayımlanmaktadır.
Etik İlkeler ve Yayın Politikası
Giriş
Eser sahibi, eseri meydana getiren kişidir. Eserin bir kişiye “yazar” (author) sıfatıyla isnat edilebilmesi için, o kişinin hususiyetini taşıması gerekir. Hususiyet, bir eseri fikri açıdan biçimlendiren ve bilimsel nitelik taşıyan katkıdır.
Hukuk alanındaki bir bilimsel çalışmada aşağıdaki aşamalar söz konusu olabilir:
- Makale fikrinin oluşması.
- Makalenin tasarımı. Örneğin bölümlerin, ana başlıkların, giriş, gelişme ve sonuç kısımlarının ana hatları ile tasarlanması,
- Makale verilerinin elde edilmesi. Örneğin yararlanılacak kaynaklar, kararlar ve sair verilerin belirlenmesi ve toplanması.
- Makale fikri, kaynaklar ve plan üzerine görüş alışveriş yapılması.
- Makalenin yazılması. Bu kapsamda makale fikrinin, kaynaklar ve sair veriler ışığında analiz edilmesi ve yorumlanması.
- Makalenin bir bütün halinde gözden geçirilerek tamamlanması.
- Yayım için gönderilen dergi editör veya hakemleri tarafından önerilen değişikliklerin yapılması.
Soyut fikirler eser sahipliğine ve yazarlık hakkına dayanak oluşturmaz. Örneğin, bir konuda hukuki problem bulunduğu ve bunun çözülmesi gerektiği yönündeki düşünce açıklaması soyut bir fikirdir. Bu aşamada kaldığı sürece korunmaz.
Teknik hizmet veya teferruata ait yardımlar eser sahipliğine gerekçe oluşturmaz. Örneğin bir hukuk metnini sadece dil açısından gözden geçirme ve imla hatalarını düzeltme bu niteliktedir.
Dikkate Alınan Araştırma ve Yayın Etiği Setleri
TFM’ye gönderilen tüm çalışmaların orijinal, başka herhangi bir yerde yayımlanmamış ve yayımlanmak üzere gönderilmemiş olması gerekir.
Çalışmalar, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinin teknik imkanları ölçüsünde benzerlik taramasından geçirilir.
İntihal, usulsüz iktibas, haksız yazarlık, makale dilimleme ve sair telif hakkı ihlalleri etik dışı davranış kabul edilir.
Çalışmaların öncelikle YÖK Üniversiteler Arası Kurul Yayın Etiği Yönergesine uygun olması gerekir. Yönerge için şu bağlantıyı takip ediniz: Üniversiteler Arası Kurul Yönergesi
Çalışmaların uluslararası yayın etiği standartlarına uygunluğu da bir gerekliliktir. TFM, Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından Principles of Transparency and Best Practice in Scholarly Publishing altında açıklanan etik ilkelerle uyumlu çalışır. Söz konusu ilkeler için şu bağlantıyı takip ediniz: COPE Principles
TFM ayrıca, Uluslararası Tıp Dergisi Editörleri Komitesi’nin (ICMJE) bilimsel çalışmalar bakımından aradığı kriterleri de gözetir. Kriterlere şuradan ulaşılabilir: ICMJE Criteria
Buna göre, yazarlık;
1. Çalışmanın fikir veya tasarımı ile kullanılan verilerin elde edilmesi, analizi ve yorumlanması bakımından esaslı katkı,
2. Önemli entelektüel içeriği bakımından, çalışmanın ilk metninin (draft) oluşturulması veya bunun eleştirel bir şekilde gözden geçirilmesi,
3. Çalışmanın yayımlanacak metninin nihai onayı,
4. Çalışmanın tüm yönleri bakımından, herhangi bir kısmın doğruluk veya bütünlüğü ile ilgili soruların uygun bir şekilde araştırılması ve çözülmesini sağlamak için sorumluluk kabulü
hallerinde söz konusu olur. Bu kriterlerin tamamının birlikte sağlaması gerekir.
Genel kabul edilen etik standartlara uygun olmadığı anlaşılan tüm çalışmalar editörler tarafından yayın sürecinden çıkarılır.
Editörlere İlişkin Kurallar
TFM Editörler Kurulu, yayımlanması için gönderilen çalışmaları yalnızca yayın etiği ve TFM Yayın Kurulu tarafından belirlenen kriterlere göre inceler. İnceleme, yazarın kimliği, unvanı, cinsiyeti, etnik kökeni, konumu ve sair kişisel özelliklerinden bağımsız yapılır.
TFM’ye yayımlanmak üzere gönderilen bir çalışma editörler ve/veya atanan editör yardımcıları veya yayın sekreterleri tarafından, editörlerin belirlediği iki hakeme iletilir ve hakemler tarafından çift kör değerlendirmeye tabi tutulur.
Hakem raporlarından birinin olumsuz olması halinde bir üçüncü hakem görüşüne başvurulur. Ancak editörler, olumsuz rapor içeriğine göre yazıyı red etme seçeneğine de sahiptir. Aksi halde, üç raporun ikisinin yönüne göre karar verilir.
Hakkında en az bir olumlu hakem raporunun olduğu hallerde bir çalışmanın yayımına editörler kurulu tarafından karar verebilir. Editörler görüşlerini hakem değerlendirme formu ile açıklar.
Dergiye gönderilen ve hakem süreçleri tamamlanan makalelerin yayım sırasını TFM editörler kurulunun önerisiyle TFM Yayın Kurulu belirler.
TFM editörleri, inceledikleri çalışma hakkında hakemler ve yayın kurulunun bilmesi gereken bilgileri bu kişilerle paylaşabilir. Bunların dışında yayım öncesinde kimse ile yazar ve esere ilişkin bilgiler paylaşılmaz.
Çalışma ve hakem süreci, editör tarafından yetkilendirilenler dışında birisi ile paylaşılmaz veya takip edilmez.
Hakeme İlişkin Kurallar
Hakemler, editörler heyeti tarafından belirlenir. Hakem belirlenirken, çalışma alanının, makalenin konusuna uygunluğu dikkate alınır.
Hakem görevini objektiflik ve tarafsızlık esasına göre yerine getirir.
Hakem, makalenin kendi çalışma alanı ile uyumlu olmadığını gördüğü veya incelemeyi belirlenen süre içinde yerine getirmeyeceği kanaatine vardığı takdirde durumdan editörü gecikmeden haberdar ederek, görevden ayrılma isteğini iletir.
Hakem, değerlendirilmek üzere kendisine iletilen her çalışma için gizliliğe riayet eder; çalışma ve içeriği hakkında açıklama yapamaz.
Gönderilen bir makalede açıklanan yayınlanmamış materyaller, yazarın açık yazılı izni olmadan, bilimsel nitelikte de olsa, hakem tarafından kişisel amaçla kullanılamaz.
Hakem incelemesi esnasında elde edilen bilgi veya fikirlerin gizliliği esastır.
Hakemler, aralarında herhangi bir nedenle ve objektifliği zedeleyecek nitelikte yakınlık veya çıkar çatışması olan kişilere ait çalışmaları değerlendiremez.
Hakemler, çalışma üzerinde yaptıkları inceleme sonucu oluşturdukları görüşlerini gerekçe ve delillerle “Hakem Değerlendirme Formu” oluşturur.
Hakemlerin bu raporda kullandıkları üslubun kibar, saygılı ve bilimsel olması, sübjektif ve saldırgan olmaması gerekir. Aksi takdirde, yorumlarını gözden geçirmeleri ve düzeltmeleri için hakemle iletişime geçilebilir.
Hakemler, yazıyı öncelikle, yayımlanmış literatürün tam ve yeterli ölçüde değerlendirilmiş olup olmadığı açısından inceler. Gerektiği halde yazarlar tarafından atıfta bulunulmayan eserleri raporunda belirtir.
Hakem, değerlendirilen makale ile kişisel bilgi sahibi olduğu yayımlanmış başka bir yazı arasında önemli benzerlik ya da normal sayılamayacak ölçüde kesişmelerin varlığı halinde editörün dikkatini çekmelidir.
Editör, TFM’de yayımlanmasını istediği kendi makalesinin hakem veya hakemlerini belirleyemez. Makaleyi diğer editörlere teslim eder. Hakem süreci bunlar tarafından hakemlerin gizliliği için azami dikkati göstermek ve gerekli tedbirleri almak suretiyle yerine getirilir
Hakem, değerlendirmelerini kendilerine tanınan süre içinde tamamlar.
Yazarların Sorumluluğu
Makalelerin telif hakları ve etik kurallara uygunluğu tamamen yazarların sorumluluğundadır. Herhangi bir şekilde ihlal niteliği taşıyan çalışmalardan kaynaklanan tüm sorumluluk yazarına aittir.
Bir özgün araştırma makalesinin, çalışmanın doğru ve ayrıntılı bir açıklaması ile önemini belirten objektif bir tartışma içermesi beklenir. Çalışmanın temelini oluşturan veriler makalede doğru olarak yansıtılmalıdır.
Yazar/yazarlar, yayımlanması için TFM’ye gönderilen çalışmalarına ilişkin varsa çıkar çatışması hallerini ve aldıkları finansal desteği editöre/editör kuruluna bildirmekle yükümlüdür.
Çeşitli Durumların Yazarlığa Etkisi
Lisansüstü eğitimi dolayısıyla yazılan tezlerden üretilen çalışmalar bakımından, ilgili tezin danışmanlığını üstlenen kişinin eserde ortak yazar olarak yer alabilmesi, eser sahibi olabilmek için aranan şartların sağlanmasına bağlıdır. Tez danışmanlığı, tez (tezlerden üretilen makaleler ve diğer çalışmalar) üzerinde ortak yazarlığa tek başına gerekçe oluşturmaz.
Bir lisans veya lisansüstü ders kapsamında yapılan ödev, proje, sunum vb. herhangi bir çalışmadan üretilen makalelerde yazar sıfatıyla yer alabilmek, eser sahipliği için gereken şartların sağlanmasına bağlıdır.
Editörlük hizmeti kapsamında makale için yapılan öneri ve eleştiriler telif hakkına gerekçe oluşturmaz.
Hakemlik hizmeti kapsamında makale için yapılan öneri ve eleştiriler telif hakkına gerekçe oluşturmaz.
Bir hakem TFM’de yayımlanmasını istediği bir makale konusunda diğer herhangi bir yazardan farklı muameleye tabi tutulamaz.
Yazar, makalenin hakemlerini öneremez, belirleyemez ve kendi makalesine hakemlik yapamaz.
TFM süreçlerinde görev alanlar, TFM’de yayımlanmasını istediği bir makale konusunda diğer herhangi bir yazardan farklı muameleye tabi tutulamaz. Makalenin hakemlerini öneremez, belirleyemez ve kendi makalesine hakemlik yapamaz. Böyle bir çalışma, yazarından gizli bir şekilde işleme tabi tutulur.
İntihal ve Etik Dışı Davranışlar
TFM’ye gönderilen tüm makalelerin hakem sürecinden önce benzerlik programları aracılığıyla benzerlik tespiti yapılır. Bu tarama sonucuna göre yazılar hakem inceleme sürecine geçer veya bu konuda editör/editörlerce yazarlarla iletişim kurulur, düzeltme istenebilir ve gerekli görülürse gözden geçirilmesi ya da düzeltilmesi için yazarlara geri gönderilebilir, intihal ya da etik dışı davranışlar tespit edilirse yayımlanması reddedilebilir.
Ücret Politikası
Hiçbir ad altında yazar veya kurumundan ücret alınmaz.
Makale Değerlendirme Süreci
Ticaret ve Fikri Mülkiyet Hukuku Dergisi (TFM), ISSN 2149-4576 ve e-ISSN 2149-6250 nolu 2015 yılından beri her yıl iki sayı olarak Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi tarafından yayımlanan hakemli bir dergidir.
TFM, çift kör hakem sürecini kullanır. Hakem değerlendirme süreci boyunca hem hakemlerin hem de yazarların kişisel bilgileri gizli tutulur.
Gönderilen çalışmalar daha önce yayımlanmamış ya da yayımlanmak üzere başka bir yerde değerlendirme sürecinde olmamalıdır.
Gönderilen tüm çalışmalar, başvuru tarihinden itibaren en az dört hafta sürebilen çift kör hakem değerlendirme sürecine alınmaktadır.
Hakem değerlendirme sürecinin temel özellikleri aşağıdaki gibidir:
TFM’ye gönderilen çalışmalar ön editör değerlendirmesinden geçirilir. Yazarların çalışmalarının ön değerlendirme aşamasında editör/editörler tarafından kendilerine yazılan yazılara cevap süresi en fazla iki haftadır. Ön değerlendirme aşamasında iki hafta içerisinde talep edilen düzeltmeler yazar tarafından yapılmaz veya bu süre içinde düzeltilen çalışma editöre gönderilmez ise, TFM editörü/editörleri yazar ile iletişime geçmeksizin çalışmayı reddetme hakkına sahiptir.
TFM'ye yayımlanmak üzere gönderilen tüm çalışmalar benzerlik programlarında benzerlik taramasına tabi tutulur.
TFM’nin etik ve yayın ilkeleriyle amaç ve kapsamına uygun olmayan çalışmalar hakem değerlendirmesine alınmadan reddedilir.
Alınan iki hakem raporundan birinin olumsuz olması halinde bir üçüncü hakem görüşüne başvurulur. Ancak editörler, olumsuz rapor içeriğine göre yazıyı reddetme seçeneğine de sahiptir.
Tüm yayın kararları, hakemlerin raporlarına dayanarak TFM Editörleri/Editörler Kurulu tarafından verilir.
Kabul edilmeyen çalışmalar ile ilgili olarak yazarlar derhal bilgilendirilir.
Hakemlerden düzeltme alan çalışmalar, hakem raporları doğrultusunda düzeltilmesi amacıyla yazarlara gönderilir.
Yazarlara düzeltme işlemi için tanınan süre en fazla dört haftadır.
Hakem değerlendirme aşamasında, dört hafta içerisinde talep edilen düzeltmeler ve/veya düzeltilen çalışma yazar tarafından editöre gönderilmez ise editör/editörler yazar ile iletişime geçmeksizin çalışmayı reddetme hakkına sahiptir.
Yazım Kuralları
Ticaret ve Fikri Mülkiyet Hukuku Dergisi (TFM), Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından yılda iki defa yayımlanan hakemli bir dergidir.
TFM'nin resmi web adresi https://aybu.edu.tr/tfm adresidir.
Dergide yayımlanan bilimsel çalışmalar Türkçe, İngilizce ve Almanca dillerinde olabilir.
Yazılar daha önce başka bir yerde yayımlanmamış veya yayım için gönderilmemiş olmalıdır.
Makalelerin başlığı, özeti ve anahtar kelimeler yazının dili (örneğin Türkçe) ve İngilizce olmak üzere iki farklı dilde olmalıdır.
Yazıların, özet ve kaynakça hariç en fazla 10.000 kelime olması gerekir.
Yazılarda 250 kelimeyi geçmeyecek şekilde bir özet ve 5 adedi geçmeyecek şekilde anahtar kelime bulunmalıdır.
Yazar, yayımlanması talebiyle TFM’ye gönderdiği çalışmanın basılı veya elektronik sürümünde veya üniversite tarafından yayımlanan basılı veya elektronik herhangi bir ortamda tam metin olarak çoğaltılması, işlenmesi, yayılması, temsili ve iletimine ilişkin olarak Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'ne bedelsiz, süresiz, alt lisans verilebilir ve geri dönülemez bir kullanma hakkı tanımış olur. Üniversite bu hakkı kendi bünyesindeki herhangi bir birim adına kullanabilir. Sözleşme ile ilgili ayrıntılara buradan ulaşılabilir.
Çalışmaların Üniversitelerarası Kurul Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi’ne uygun olması gerekir.
Yazarlar, çalışmasının gönderildiği hali ile yayımlanabileceğini kabul etmiş sayılır.
Çalışmalara dair ilk değerlendirme editör tarafından yapılır. Burada belirtilen kurallar ve bilimsel kriterlere uymayan yazıları geri çevrilir.
Makalelerin hakem incelemesi, kör hakemlik sistemi uyarınca, varsa yazar adı/adları ile yazara atıf yapan diğer bilgiler metinden çıkarıldıktan sonra en az iki hakem denetiminden geçirilmek suretiyle yapılır.
Hakem raporlarında düzeltme istenmesi durumunda yazarlar sadece belirtilen düzeltmeler çerçevesinde değişiklikler yapabilir.
Hakemler tarafından önerilen düzeltmeler yazar tarafından yapıldıktan sonra, gerekli görülmesi halinde, tekrar düzeltmeyi talep eden hakemin denetimine başvurulur.
Hakemlerden birisinin olumlu, diğerinin olumsuz görüş bildirmesi durumunda makale TFM Editör Heyeti veya üçüncü bir hakemin olumlu görüşü üzerine yayımlanabilir.
Yayımlanması herhangi bir sebeple uygun bulunmayan yazılara ait hakem değerlendirme formu yazarına/yazarlarına e-posta yoluyla iletilir.
Dergide yayımlanan çalışmalarda ileri sürülen görüşlerden doğabilecek her türlü sorumluluk yazarına aittir. Sorumluluğun ayrıntılarına buradan ulaşılabilir.
Dergide, hakem denetiminden geçen yazılar dışında; kitap, karar veya mevzuat tahlili veya bilgilendirici notlara da yer verilir.
Makaleler, editör ve hakem süreçlerinin tamamlanma sırasına göre yayımlanır.
Yazıların http://dergipark.org.tr/tfm adresinde yer alan TFM Makale Şablonları ile oluşturulması, Microsoft Word’ün docx formatında olması ve şablonlardaki yazı tipi, sayfa düzeni ve paragraf gibi bütün şekli özelliklerin korunması gerekir.
Yazı içerisindeki başlıklar şu şekilde düzenlenmelidir:
I. KALIN VE TÜMÜ BÜYÜK HARF
A. KALIN ve TÜMÜ BÜYÜK HARF
1. Kalın ve Sadece İlk Harfler Büyük
a. Kalın ve Sadece İlk Harfler Büyük
i. Kalın ve Sadece İlk Harfler Büyük
Atıflar ve kaynakça aşağıda belirtilen kurallara uygun olmalıdır:
Ticaret ve Fikri Mülkiyet Hukuku Dergisi’nde yayımlanacak makaleler aşağıda detayları belirtilen atıf usulüne uygun olarak hazırlanmalıdır.
Makalelerde sayfa altı dipnot sistemi kullanılmalıdır.
Bu atıf sisteminde kural bulunmayan durumlarda OSCOLA (The Oxford University Standard for Citation of Legal Authorities) sistemi takip edilmelidir.
Özgün bir esere (arşiv belgesi vb.) atıf yapılması gerekiyorsa, tercih edilen yöntem tüm makalede yeknesak şekilde kullanmalıdır.
Bir esere ilk atıf yapıldığı yerde aşağıdaki atıf kuralları uyarınca tüm detayları belirtilmeli; makalenin devam eden kısımlarında ise dipnotlarda (Yazarın Soyadı, atıf yapılacak sayfa) gibi bir kısaltma ile atıf sürdürülmelidir. Aynı yazarın birden fazla eserine atıf yapılmışsa kısaltmada eseri ayırt etmek amacıyla eserin adının kısaltılmış hali belirtilerek (Yazarın Soyadı, Eserin Adının Kısaltılmış Hali, atıf yapılacak sayfa) ve kısaltmanın hangi şekilde yapıldığı kaynakçada gösterilerek atıf yapılmalıdır.
Kaynakçada ise aşağıdaki atıf kurallarına uygun olarak ancak son kısımdaki atıf yapılacak sayfa numarası çıkarılarak kaynaklar yazarın soy isimlerine göre sıralanmalıdır.
“^” işareti o kaynak türünde konuyla ilgili bir bilgi varsa, ilgili bilginin belirtilmesi gerekliliğini ifade eder.
“s.e.t.” ifadesi son erişim tarihini ifade eder.
Kitap:
Yazarın Soyadı, Adı (Yıl) Kitap adı, Baskı, Şehir, Yayınevi, Sayfa Numarası.
Örnek: Uşan, M. Fatih (2009) Türk Sosyal Güvenlik Hukukunun Temel Esasları, 2. Baskı, Ankara, Seçkin, s. 29.
Çoklu yazar durumunda:
Yazarın Soyadı, Adı & 2. Yazarın Soyadı, Adı (Yıl) Kitap adı, Baskı, Şehir, Yayınevi, Sayfa Numarası.
Örnek: Acer, Yücel & Kaya, İbrahim (2014) Uluslararası Hukuk Temel Ders Kitabı, 5. Baskı, Ankara, Seçkin, s. 46.
Editörlü Kitap:
Editörün Soyadı, Adı (Editör) (Yıl) Kitap adı, Baskı, Şehir, Yayınevi, Sayfa Numarası.
Örnek: Dülger, İbrahim (Editör) (2010) Hukuka Giriş, 4. Baskı, Konya, Sayram, s. 31.
Kitap Bölümü:
Yazarın Soyadı, Adı, ‘Makalenin adı’: Editörün Soyadı, Adı (Editör) (Yıl) Kitap adı, Baskı, Şehir, Yayınevi, Sayfa Numarası.
Örnek: Uşan, M. Fatih, ‘İşin Zaman Bakımından Düzenlenmesi’ : Aydın, Ufuk & Kocabaş, Fatma (Editörler) (2014) Bireysel İş Hukuku, 1. Baskı, Eskişehir, Anadolu Üniversitesi Yayınları, s. 19.
Çeviri Kitap:
Yazarın Soyadı, Adı (Yıl) Kitap adı, Baskı, Şehir, Yayınevi (Çeviren: Çevirenin Soyadı, Adı (Yıl) Çeviri Kitap Adı, Baskı, Şehir, Yayınevi), Sayfa Numarası.
Örnek: Dworkin, Ronald (1977) Taking Rights Seriously, 1. Baskı, London, Gerald Duckworth (Çeviren: Türkbağ, Ahmet Ulvi (2007) Hakları Ciddiye Almak, 1. Baskı, Ankara, Dost), s. 43.
Elektronik Kitap:
Yazarın Soyadı, Adı (^Yıl) Kitap adı <İNTERNET ADRESİ> s.e.t. TARİH.
Örnek: Demircioğlu, A. Murat (2010) Labor in Law Turkey s.e.t. 10.08.2015.
Elektronik Kitap Bölümü:
Yazarın Soyadı, Adı (Yıl) ‘Makalenin adı’: Editörün Soyadı, Adı (^Yıl) Kitap adı <İNTERNET ADRESİ> s.e.t. TARİH.
Örnek: Kaya, Emir (2015) ‘Injustice as a Judicial Product: A Problematic Tendency in Legal Thinking and Practice’: Erçetin, Şefika Şule & Banerjee, Santo (Editörler) (2013) Chaos, Complexity and Leadership s.e.t. 10.08.2015.
Makale:
Yazarın Soyadı, Adı (Yıl), ‘Makale adı’ Dergi adı, Sayı: ^Cilt:, Sayfa Numarası (Kaynakçada ise: İlk ve Son Sayfa- Sayfa Aralığı).
Örnek: Uşan, M. Fatih (2008), ‘Yargıtay Kararları Işığında İşe İade Davalarının Sonuçları’ Kamu-İş, S:1, C:10, s. 27.
Kaynakçada: Uşan, M. Fatih (2008), ‘Yargıtay Kararları Işığında İşe İade Davalarının Sonuçları’ Kamu-İş, S:1, C:10, s.1-48.
Elektronik Makale:
Yazarın Soyadı, Adı (^Yıl) ‘Makale ismi’ , ^Dergi adı <İNTERNET ADRESİ> s.e.t. TARİH.
Örnek: Uşan, M. Fatih (2003) ‘Mesleki Eğitim ve İstihdam, Devlet Personel Rejimi ve İş Mevzuatı, ‘e-akademi s.e.t. 28.07.2015.
Konferans Tebliği:
Yazarın Soyadı, Adı, ‘Tebliğin Başlığı’: Editörün Soyadı, Adı (Editör), Konferans İsmi, Tarih, Yer.
Örnek: Uşan, M. Fatih, ‘Taşeron İşçisi de İşçi: Öyleyse Ona da İş Sağlığı ve Güvenliği’: Toprak, Ahmet (Editör), 7. Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, 4-7 Mayıs 2014, İstanbul.
Tez:
Yazarın Soyadı, Adı (Yıl) ‘Tez Başlığı’ (Türü: Yüksek Lisans-Doktora), Üniversite, Enstitü, Sayfa Numarası.
Örnek: Kılınç, Ahmet (2013) ‘Osmanlı Ceza Hukukunda Yaptırım Türü Olarak Teşhir’ (Doktora), Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, s. 158.
Mahkeme Kararı:
Merci İlgili Daire, Tarih, Esas, Karar (Kaynak).
Örnek :Yargıtay 2. Ceza Dairesi, T: 13.03.2012, E: 2011/2-395, K: 2012/89 (Kazancı İçtihat Bankası).
Ankara 5. Asliye Ticaret Mahkemesi, 23.2.2015, 45/89 (Yargıtay Kararları Dergisi, s. 3)
İnternet Adresi:
Yazarın Soyadı, Adı, Mecra, Başlık <İNTERNET ADRESİ> s.e.t. TARİH.
Örnek: Uşan, M. Fatih, Kamu-İş Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası, Yargıtay Kararları Işığında İşe İade Davalarının Sonuçları s.e.t. 27.07.2015.
Raporlar:
Yazarın Soyadı, Adı, Kurum (Yıl), Başlık, Rapor Adı, ^Rapor No:, <İNTERNET ADRESİ> s.e.t. TARİH.
Örnek: Oğuz, Fuat & Kent, Bülent, İstanbul Ticaret Odası (2011), Anayasa’da Ekonomik ve Ticari Hükümlerin Değerlendirilmesi ve Yeni Bir Anayasa İçin Öneriler, s.e.t. 27.07.2015.
Editör
Av. Mutlu DİNÇ
Editör Yardımcısı
Av. Çilem BAHADIR
Yayın Kurulu
Prof. Dr. Ayşe NUHOĞLU / İstanbul Medipol Üniversitesi - İstanbul
Prof. Dr. Murat TOPUZ / Marmara Üniversitesi - İstanbul
Prof. Dr. Müslüm AKINCI / Kocaeli Üniversitesi - Kocaeli
Prof. Dr. Ramazan ÇAĞLAYAN / Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi - Ankara
Çilem BAHADIR / Avukat, Ankara Barosu, Seçkin Yayıncılık - Ankara
Galip DOĞAN / Avukat, Ankara Barosu - Ankara
Mehmet Akif TUTUMLU / Tüketici Mahkemesi Hâkimi, Adalet Bakanlığı - Ankara
Mutlu DİNÇ / Avukat, İstanbul Barosu, Seçkin Yayıncılık - İstanbul
Danışma Kurulu
Prof. Dr. Ahmet Mithat KILIÇOĞLU / Atılım Üniversitesi - Ankara
Prof. Dr. Ali Rıza ÇINAR / Mef Üniversitesi - İstanbul
Prof. Dr. Ayşe HAVUTÇU / Yaşar Üniversitesi - İzmir
Prof. Dr. Ayşe NUHOĞLU / Medipol Üniversitesi - İstanbul
Prof. Dr. Dr. h.c. Bahri ÖZTÜRK / İstanbul Kültür Üniversitesi - İstanbul
Prof. Dr. Binnur TULUKÇU / Selçuk Üniversitesi - Konya
Prof. Dr. Cemil KAYA / İstanbul Üniversitesi - İstanbul
Prof. Dr. Cumhur ŞAHİN / Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi - Ankara
Prof. Dr. Çetin ARSLAN / Hacettepe Üniversitesi - Ankara
Prof. Dr. Durmuş TEZCAN / İstanbul Kültür Üniversitesi - İstanbul
Prof. Dr. Ender Ethem ATAY / Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi - Ankara
Prof. Dr. Ercan AKYİĞİT / Mef Üniversitesi - İstanbul
Prof. Dr. Faruk ACAR / Marmara Üniversitesi - İstanbul
Prof. Dr. Feridun YENİSEY / Bahçeşehir Üniversitesi - İstanbul
Prof. Dr. H. Tamer İNAL / İstanbul Esenyurt Üniversitesi - İstanbul
Prof. Dr. Dr. h.c. Hakan HAKERİ / Özyeğin Üniversitesi - İstanbul
Prof. Dr. Halide Gökçe TÜRKOĞLU ÖZDEMİR / Yaşar Üniversitesi - İzmir
Prof. Dr. Halil KALABALIK / Sakarya Üniversitesi - Sakarya
Prof. Dr. Haluk Hadi SÜMER / Selçuk Üniversitesi - Konya
Prof. Dr. Hasan İŞGÜZAR / Ankara Üniversitesi - Ankara
Prof. Dr. Hayri BOZGEYİK / Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi - Ankara
Prof. Dr. Hayrunnisa ÖZDEMİR / Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi - Ankara
Prof. Dr. İ. Hamit HANCI / Ankara Üniversitesi - Ankara
Prof. Dr. İbrahim AŞIK / Marmara Üniversitesi - İstanbul
Prof. Dr. İbrahim KAYA / İstanbul Üniversitesi - İstanbul
Prof. Dr. İbrahim ÖZBAY / Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi - Erzincan
Prof. Dr. İzzet ÖZGENÇ / Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi - Ankara
Prof. Dr. M. Emin ARTUK / İstanbul Medipol Üniversitesi - İstanbul
Prof. Dr. M. Fatih UŞAN / Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi - Ankara
Prof. Dr. Mehmet ALTUNKAYA / Akdeniz Üniversitesi - Antalya
Prof. Dr. Muharrem ÖZEN / Ankara Üniversitesi - Ankara
Prof. Dr. Murat TOPUZ / Marmara Üniversitesi - İstanbul
Prof. Dr. Mustafa Ruhan ERDEM / Yaşar Üniversitesi - İzmir
Prof. Dr. Mustafa TOPALOĞLU / Özyeğin Üniversitesi - İstanbul
Prof. Dr. Müslüm AKINCI / Kocaeli Üniversitesi - Kocaeli
Prof. Dr. Nurettin BİLİCİ / Çankaya Üniversitesi - Ankara
Prof. Dr. Nuri ERİŞGİN / Lefke Üniversitesi - KKTC
Prof. Dr. Olgun DEĞİRMENCİ / TOBB Üniversitesi - Ankara
Prof. Dr. Ömer ANAYURT / Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi - Ankara
Prof. Dr. Ömer KORKUT / Çukurova Üniversitesi - Adana
Prof. Dr. Ramazan ÇAĞLAYAN / Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi - Ankara
Prof. Dr. Sevtap YOKUŞ VEZNEDAROĞLU / Altınbaş Üniversitesi - İstanbul
Prof. Dr. Şaban KAYIHAN / Yalova Üniversitesi - Yalova
Prof. Dr. Şafak NARBAY / Sakarya Üniversitesi - Sakarya
Prof. Dr. Şeref ERTAŞ / Girne Üniversitesi - KKTC
Prof. Dr. Tekin MEMİŞ / Beykent Üniversitesi - İstanbul
Prof. Dr. Timur DEMİRBAŞ / Yaşar Üniversitesi - İzmir
Prof. Dr. Veli Özer ÖZBEK / İzmir Ekonomi Üniversitesi - İzmir
Prof. Dr. Zühtü ARSLAN / Anayasa Mahkemesi Başkanı - Ankara
Doç. Dr. Cafer EMİNOĞLU / Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi - Ankara
Doç. Dr. Emel BADUR / Çankaya Üniversitesi - Ankara
Doç. Dr. Koray DOĞAN / Dokuz Eylül Üniversitesi - İzmir
Doç. Dr. Pınar BACAKSIZ / Dokuz Eylül Üniversitesi - İzmir
Doç. Dr. Sabahattin YÜREKLİ / Bursa Uludağ Üniversitesi - Bursa
Doç. Dr. Selin SERT SÜTÇÜ / Akdeniz Üniversitesi - Antalya
Doç. Dr. Seydi KAYMAZ / Ufuk Üniversitesi - Ankara
Doç. Dr. Sinan Sami AKKURT / Selçuk Üniversitesi - Konya
Doç. Dr. Şeref İBA / Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi - KKTC
Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Cemal RUHİ / Hasan Kalyoncu Üniversitesi - Gaziantep
Dr. Öğr. Üyesi Kumru KILIÇOĞLU YILMAZ / Atılım Üniversitesi - Ankara
Dr. Öğr. Üyesi Merve ACUN MEKENGEÇ / Girne Üniversitesi - KKTC
Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Aytaç ÖZELÇİ / İstanbul Kültür Üniversitesi - İstanbul
Dr. Öğr. Üyesi Oğuz CANER / Bursa Uludağ Üniversitesi - Bursa
Ali PARLAR / İstanbul BAM Cumhuriyet Savcısı - İstanbul
Aydın TEKDOĞAN / İstanbul BAM 2. HD Başkanı - İstanbul
Cengiz APAYDIN / Kartal Adliyesi Cumhuriyet Savcısı - İstanbul
Erhan GÜNAY / Avukat, Muğla Barosu - Muğla
Gönen ERİŞ / Yargıtay Onursal Daire Başkanı - İstanbul
H. Tahsin GÖKCAN / Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili - Ankara
İbrahim PINAR / Avukat, Ankara Barosu - Ankara
M. Handan SURLU / Yargıtay HGK Onursal Başkanı - İzmir
Özgür SEMİZ / Kültür İşleri ve Enformasyon Müsteşarı - Paris
Sadettin DOĞANYİĞİT / E. Sayıştay Başdenetçisi - Ankara
Serhat YENER / Noter - Kırşehir 2. Noteri
Y. Güngör ÖZDEN / Anayasa Mahkemesi Onursal Başkanı - Ankara
* Kurullarda, ülke ismi verilenler haricindeki tüm üyeler Türkiye'deki kurumlarda çalışmaktadır.