Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

CMK 251 Kapsamında Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesinin Görev Alanına Giren Suçlarda Soruşturma ve Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılarının Yetkileri

Mehmet Ali ŞELLİ

5271 sayılı CMK nün 251 maddesinde özel yetkili ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren suçlarda soruşturmanın ve bu mahkemelerde görev yapan Cumhuriyet Savcılarının özelliklerine ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir.

5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 160’ıncı maddesine göre “Cumhuriyet Savcısı”, maddî gerçeğin araştırılması ve adil bir yargılamanın yapılabilmesi için, emrindeki adlî kolluk görevlileri marifetiyle, şüphelinin lehine ve aleyhine olan delilleri toplayarak muhafaza altına almakla ve şüphelinin haklarını korumakla yükümlü olan kişidir. Savcı, “sav-savunma-karar” başka bir deyişle “savcı-avukat-hâkim” den oluşan yargının üçlü sacayağının birisini teşkil eder.

Özel yetkili Cumhuriyet Savcıları coğrafi olarak daha geniş bir bölge yetkisine sahiptirler. Sadece bir il, ilçe hudutlarında değil bölgesel olarak belirli bir bölgede işlenmiş suçlarla ilgilenmektedirler.