Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Ceza Hukukunun Kökeni ve Doğası

Frank D. DAY

I. CEZA HUKUKUNUN İLK YILLARI

Ceza hukukunun başlangıcı eski çağ uygarlıklarına kadar götürülebilir. Ama hikâyenin tümü, tarihi bir sis perdesinin ardında belirsizliğini koruyor. Her şeye rağmen ceza hukukunun kökeni ve gelişmesi hakkında, hukukun en eski dalı olduğunu makul bir kesinlikle söyleyebilecek kadarını biliyoruz. Bir kısım hukukçular, bunun ilkel ekonomik hayatta medeni yükümlülüklerin gelişmesi için oldukça az alanın olmasından kaynaklandığını belirtiyor. İnsanoğlunun basit hayatı, mülkiyetini korumak adına güç kullanmayı gerekli gördüğü ana kadar, mülkiyet haklarından ziyade kişisel hakları etrafında yoğunlaşmıştı.

Bunun ötesinde tarih, herhangi bir ilkel toplulukta bir “hukuk sistemi” ve metotlar geliştirildiğinde insan davranışlarını YASALARIN DEĞİL, tabuların, totemlerin ve geleneklerin kontrol ettiğini gösteriyor.

Örneğin daha ziyade evrensel olan ensest tabusu, şeytani büyücülüğün yasaklanması, kabilenin erzaklarının tehlikeye atılmasına dair tabular, grubun gizli ayinlerine ihanet edilmesi bazı cezai yaptırımların aşağı yukarı kendiliğinden uygulanmasını gerektiriyordu.