Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Kamu Düzenini Etkileyen Sonuçları Açısından Türkiye'de Kolluk Yetkilerinin Hukuksal Durumu

Cengiz Derdiman

GİRİŞ VE SUÇLA MÜCADELEYE İLİŞKİN ÖN BİLGİLER

Bir ülkede kamu düzenini bozulma eğiliminin belirmesi, öncelikle asayişin bozulması ile ortaya çıkmakta ve kişilerin güvenlik hislerinde azalma ile ciddi boyutlar kazanır. İşte hukukun sosyolojik algılanması bağlamlında kanunlarda yapılan değişikliklerin, halk nazarında polisin yetkilerini azalttığı yönünde yansıma bulması bile tek başına suçların artmasını etkileyebilecek sosyolojik olgudur.

Kaldı ki kanunlarda kolluğun görev ve yetkilerinin azalması yönündeki somut değişikliklerin bir kısmının adeta suçların aydınlatılmasını zorlaştırdığı ve dahası, suçların işlenmesini kolaylaştırdığı iddiaları bile yeni CMK’nun yürürlüğe girmesi günlerinde çokça konuşulmuştur. Ülkemizde de CMK tasarısının Adalet Komisyonu’nda görüşülmeye başlandığında polis ve jandarma temsilcilerinin sert itirazlarda bulundukları o günlerde yayımlanan haberler (Örneğin: Yalçın, 2006: http://...html) arasına girmiştir1.

Aşağıdaki tablo, yeni CMK’nun üzerinde yapılan ve 234 kişinin katıldığı belirtilen 2005 yılında yapılan ankette, değişikliklerin, toplumda suç oranını artıracağı imajı verdiği görülmektedir: