Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Ek Savunma Hakkı

Additional Right of Defense

Erdi ÖZMEN

Ek savunma, adil yargılamanın sağlanması için sanık lehine uygulanan bir haktır. Bu hak, savunma hakkının bir parçasıdır. Bu makalede, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 226. maddesinde düzenlenen ek savunma hakkının hangi koşullarda sanık veya müdafii yönünden uygulanacağı değerlendirilmeye çalışılmıştır.

Ek Savunma Hakkı, Adil Yargılama, Sanık, Müdafi.

Additional right of defense is a right that is performed in favor of the accused for fair trial. This right is a part of the right of defense. In this article, it is assessed in which conditions the additional right of defense in performed in favor of the accused or defender in accordance with the Article 226 of the Criminal Procedure Code no.5271.

Additional Right of Defense, Fair Trial, The Accused, Defender.

Giriş

Cumhuriyet Savcısı, düzenlediği iddianame ile sanığa suçlama konusu eylemleri yükler ayrıca bu eylemleri ceza hukukuna göre tavsif eder. Delillerin eksiksiz olması ve tavsifin iddianame ile doğru zemine oturması, hâkim için sadece suçun işlenip işlenmediğinin tespit edilmesi şeklindeki görevi yerine getirmesi; sanık için ise üzerine atılı suçlamalara karşı sağlam ve planlanmış bir savunma yapması anlamına gelecektir. Ancak yargılama sırasında ortaya çıkan yeni deliller ve olaylar doğrultusunda sanığa atılı suçun vasfı değişebileceği gibi suça ilişkin cezada artırım da söz konusu olabilmektedir. İşte bu noktada, iddianamedeki suçun hukuki konusu aynı kalmadığından sanığa yapmış olduğu savunma yanında yeni deliller ve olaylara göre de savunma yapma imkanının verilmesi gerekecektir. Yeni duruma göre tanınan yeni savunma, “ek savunma” kavramı ile açıklanmaktadır.

Bu çalışmada, öğreti ve uygulamadan yararlanılarak ceza muhakemesi anlamında fiil kavramına yönelik bir çerçeve çizilecek, daha sonra ek savunma hakkının kullanımı için gerekli olan suç vasfının değişmesi, cezanın artması ve cezaya ek güvenlik tedbirleri konuları üzerinde durulacak ayrıca bu hakkın sanık müdafiince sanık gibi kullanılıp kullanılamayacağı hususu değerlendirilecektir.

I. Savunma Hakkı

Ceza muhakemesinin amacı en genel anlamda, muhakemeye katılanların haklarına zarar vermeksizin maddi gerçeği bulmak, buna bağlı olarak ve adil yargılama çerçevesinde ceza uyuşmazlığını çözmektir.1 Burada şekli gerçeklikten ziyade gerçeğin tam kendisi demek olan maddi gerçekliğin aranması,2 kişinin ceza muhakemesi sonunda özgürlüğünü kaybetmesi ile karşı karşıya kalacak olmasından dolayı oldukça önemlidir.3