Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Bulut Bilişim Bakımından Arama ve Elkoymaya İlişkin Hükümlerin Uygulanabilirliği

Applicability of the Provisions of the Turkish Criminal Code for the Search and Seizure in Terms of Cloud Computing

Özde DEREBOYLULAR

Bilgisayarlarda, bilgisayar programlarında ve kütüklerinde arama, kopyalama ve elkoyma koruma tedbiri, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 134. maddesinde düzenlenmiştir. Siber ortam, yeni suç tipleri yaratmanın yanı sıra geleneksel suç tiplerinin işlenişini kolaylaştırmak ve geliştirmek için de bir uzantı olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada öncelikle bulut bilişim tanımı yapılarak farklı bulut hizmet modelleri ve sınıfları açıklanacaktır. Daha sonra, bulut sistemlerinde delil ararken karşılaşılan başlıca güçlüklere değinilecek ve bu sorunların üstesinden nasıl ve ne ölçüde gelinebileceğine ilişkin çözüm önerilerine yer verilecektir. Ardından CMK’nın 134. maddesinde düzenlenen yetkilerin kapsamına yer verilecek ve bu yetkilerin bulut bilişim bakımından ne ölçüde uygulanabilir olduğu değerlendirilecektir.

Arama, Elkoyma, Bulut Bilişim, Bilgisayar, Bilgisayar Programları.

Search, copying and seizure protection on computers, computer programs and logs is regulated in Article 134 of the Code of Criminal Procedure No. 5271. In addition to creating new types of crime, the cyber environment is also used as an extension to facilitate and improve the handling of traditional crime types. In this study, firstly cloud computing, its models and classes will be explained. Then, the major difficulties encountered in looking for evidence in cloud systems will be addressed and solutions to how to overcome these problems will be discussed. It will then be covered by the competences set out in Article 134 of the Criminal Procedure Code and will be assessed the extent to which these competencies are applicable in terms of cloud computing.

Search, Seizure, Cloud Computing, Computer, Computer Programs.

Giriş

Kişisel bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve tabletler gibi bilgi iletişim tekonolojileri, modern toplumun temelidir. Bu cihazlar üretkenliği arttırmanın yanı sıra, daha hızlı iletişimi sağlamakta ve daha pek çok kolaylığa kapı aralamaktadır. Teknolojinin gelişmesine paralel olarak, suçluların faaliyetlerini yürütme biçimleri de zaman içinde değişmektedir. Şüphesiz küreselleşme çağına, karmaşık ve kötü niyetli siber faaliyetlerin hacmindeki artış eşlik etmektedir. Siber ortam, yeni suç tipleri yaratmanın yanı sıra geleneksel suç tiplerinin işlenişini kolaylaştırmak ve geliştirmek için de bir uzantı olarak kullanılmaktadır.

Veriye ulaşmanın ve iletişimin hızla arttığı günümüzde erişimin mekandan bağımsızlaşması için farklı teknolojiler geliştirilmiştir. Bulut bilişim bu teknolojilerden biridir. Bulut bilişim en temel tanımıyla, bilgisayar ve benzeri cihazların sistemleri ile ilgili yazılım, donanım, dosya saklama ve barındırma gibi ihtiyaçların internet aracılığı ile sağlandığı bir hizmet yapısıdır1 . Veri, program ve yönetimsel araçlar artık sabit sunucularda değil bulut bilişim olarak adlandırılan yapı ile sanal sunucularda tutularak zaman ve mekan kısıtlaması sorunu olmaksızın saklanmaktadır. Dijital cihazların ve internet kullanımının yaygınlaşması ile birlikte bulut bilişime rağbet artmıştır. Zaman içerisinde bulut bilişim, teknolojik yaşamın vazgeçilmezi haline gelmiştir. Bulut bilişim servislerinin kullanımı, büyük şirketlerin tekelinden çıkmış, küçük işletmeler ve bireysel kullanıcılar da bulut bilişime ulaşabilir duruma gelmiştir. Nitekim Türkiye’de de genel bulut bilişim hizmetlerinden faydalanma oranı hızla artmaktadır2 .

Elektronik ya da ağırlıklı olarak dijital ortamlarda meydana gelen hukuka aykırı fiiller bilişim suçları olarak adlandırılmaktadır3 . Teknolojinin gelişip yaygınlaşması ile birlikte bilişim suçları da artış göstermiştir4 . Bu durum suçla mücadelede adli bilişimin önemini artırmaktadır. Bulut sistemlerinde suç işlenebileceği gibi, normal ortamda işlenen bir suçun delillerinin saklanması veya bulut bilişim sistemine karşı da suçun işlenebilmesi mümkündür.