Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Aşkın Sigorta

Over-Insurance

Remzi DEMİR

Sigorta bedelinin sigorta konusu menfaatin gerçek değerinden fazla olmasına aşkın sigorta denir. TK m. 1463 hükmünün birinci fıkrasına göre, sigorta bedeli sigorta olunan menfaatin değerinin üstünde ise, aşan kısım geçersizdir. Sözleşme yapılırken geçersizliği bilmeyen sigortacı, durumu öğrendiği sigorta döneminin sonuna kadar prime hak kazanır. Aşkın sigortanın düzenlendiği TTK m. 1463 hükmü emredici hükümdür. Bu sebeple bu hükmün aksine olan sözleşme hükümleri batıldır.

Aşkın Sigorta, Sigorta, Sigortacı, Batıl, Türk Ticaret Kanunu.

The Cost of insurance in the insurance more than the actual value that is called over- insurance though. According to the Turkish Comercial Code’s 1463 first paragraph, provision of insurance in excess of the value of the part owned is on top, is invalid. When the invalidity of the contract does not know until the end of the period of insurance, the unserer learned of the stuation prime. Over- Insurance is the provision of Turkish Comercial Code’s 1463. For this reason, contrary to the provisions of the agreement, thus provision is superstition.

Over-Insurance, Insurance, Insurer, Turkish Comercial Code.

İnsanın geçirdiği sosyolojik, teknolojik ve ekonomik evrim sonucu günlük hayatı kolaylaştığı ölçüde, kendisinin bedenine ve mallarına karşı oluşan tehlikeler de o ölçüde büyümüş bulunmaktadır1. Evinin yanması, eşyalarının çalınması, kazaya uğraması, hastalanması veya büyük masraf yapmasını gerektiren olayların gerçekleşmesi gibi bir takım tehlikelere karşı tedbir ihtiyacını duyan insanoğlunun ileriyi düşünerek2 sigorta yapma ihtiyacı ortaya çıkmıştır.

İnsanlar kendilerini tehlikelere karşı güvende hissetmek için kazançlarının bir bölümünü tasarruf etmek gereksinimi duyarlar. Ancak yapılan birikimlerin, uğranılan ekonomik sarsıntıyı gidermek her zaman mümkün olmamaktadır. Zira oluşan ekonomik sarsıntılarının büyüklüğünün yanı sıra, birikime başlanıldığı zaman korkulan olayın gerçekleşmesi tasarruf önleminin bütün işlevini yitirmesi sonucuna yol açmaktadır3. Yapılan bu bireysel birikimleri etkili bir hale getirmek sigorta sayesinde olmaktadır.

Sigorta modern ve çağdaş bir toplumda insanın güvenliğini sağladığı gibi, sermayenin oluşumuna da zemin hazırlamaktadır. Sigorta şirketlerinin topladıkları sigorta primlerini sigortalılara hemen iade etmeyip, nemalandırdıkları düşünüldüğünde sigortanın finans kapitale olan desteği de oldukça önemlidir. Kaldı ki, sigortalanmış bir taşınır ve taşınmazın olası bir hasara karşı sigortalatılması, bunların rehin ve ipotek edilmeleri ve böylelikle de daha kolay kredi sağlayabilecekleri4 ekonomik bir gerçekliktir.