Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yeni Bir Sigorta Türü: Maden Çalışanları Zorunlu Ferdi Kaza Sigortası

Mustafa TOPALOĞLU

Maden Çalışanları Zorunlu Ferdi Kaza Sigortası, 26/1/2015 tarihli ve 2015/7249 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile zorunlu hale getirilmiştir. Bakanlar Kurulu Kararının 4. maddesinde “Sigorta tazminatının tespitinde zarar hesabı yapılmaz.” denilerek maden çalışanları zorunlu ferdi kaza sigortasının bir meblağ sigortası olduğuna vurgu yapılmıştır. Sigorta poliçesi düzenlenmeden önce, maden işletmemesinde eksperler aracılığıyla risk incelemesi yaptırılır. Poliçe başlangıcından itibaren her altı aylık zaman dilimlerinde aynı risk incelemesi tekrar edilir. Yapılan bu risk incelemesi sonucunda ilgili maden işletmesinin asgari sigortalama şartlarını kaybettiğinin tespiti halinde mevcut sigorta teminatı askıya alınır ve madencilik faaliyetleri Maden işleri Genel Müdürlüğü tarafından durdurulur. Sigorta teminatı ve tazminatı sakatlanma veya ölüm halinde kişi başı 150.000.-TL olarak belirlenmiştir. Ödenecek sigorta tazminatının hesabında zarar dikkate alınmaz. Ancak, Maden Çalışanları Ferdi Kaza Sigortasına bağlı olarak ödenen tazminat, hak sahiplerinin ilgili özel hukuk mevzuatı çerçevesinde sahip oldukları zarara bağlı İşveren Sorumluluk Sigortası tazminatları dahil diğer sigorta tazminatlarından mahsup edilir.

Meblağ Sigortası, Madencilik Sigortası, Sigorta Risk İncelemesi.

Obligatory Accident Insurance for Mining Employees has become imperative on 26.01.2015 with Cabinet Decree no. 2015/7249. The obligatory personal accident insurance for mining employees is a fixed sumin surance set forth in Article 4 of the Cabinet Decree by stating “Loss of profit shall not be calculated in insurance compensation.”. Prior to drafting of assurance policy, experts execute risk evaluation in mine site. The same risk evaluation is performed from commencement of the policy repeated in each 6 months. If a mine site does not acquire the minimum insurance conditions in consequence of risk evaluation, coverage shall be pending and General Directorate of Mining Affairs halt the mining operations. Coverage and compensation is assigned as 150.000 -TL in circumstances of injury and death. Calculating the amount due of insurance compensation, the loss of profit may not be taken in to consideration. However, compensation paid in result of personal accident insurance for mining employees will be deducted from the other insurance compensations, beneficiaries’ damages calculated within the frame of private law legislation including compensations of Employer’s Liability Insurance.

Fixed Sum Insurance, Mining Insurance, Insurance Risk Evaluation.

Türkiye, 2014 yılında madencilik ve sanayi tarihinin iki büyük trajedisini Soma ve Ermenek’te yaşamıştır. Yaşanan bu elim olaylarda kontrol ve denetim eksikliği görüldüğünden madencilikte gelişmiş ülkelerde kullanılan sigorta enstrümanı kullanılma iradesi ortaya konulmuştur. Sigorta şirketleri bir işletmeye sigorta örtüsü sağlamadan önce risk analizi yapmaktadırlar. Madencilik işletmesinde yapılan risk incelemesinde olumlu sonuç alamayan maden şirketleri için sigorta örtüsü başlatılmamakta ya da başlayanlar sona erdirilmektedir. Bu suretle Türk uygulamasının nasıl şekilleneceği henüz belirli olmamakla birlikte maden işletmeleri üzerinde bir de sigorta şirketlerinin kontrol ve denetimi gelecektir1.

Madencilik sektörünün denetiminin bu şekilde özel sektöre bırakılması eleştiri konusu yapılmıştır.2 Anayasa Mahkemesi3 ve Danıştay4, Devletin kamusal denetim yetki ve görevlerini özel hukuk tüzel kişilerine bırakılmasını hukuka aykırı bulmaktadır. Ancak burada Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) ve Çalışma Bakanlığının kontrol ve denetim görev ve yetkileri de devam etmektedir. Madencilik ferdi kaza sigortası yoluyla maden işletmeleri üzerinde uygulanacak olan denetim, Bakanlıkların denetiminin yanında ilave yada munzam niteliktedir. Bu şekilde denetim yapan aktörlerin artırılmasının denetimde etkinliği artıracağı şüphesizdir.

Maden Çalışanları Zorunlu Ferdi Kaza Sigortası, 26/1/2015 tarihli ve 2015/7249 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile zorunlu hale getirilmiştir. Bakanlar Kurulu söz konusu kararını Sigortacılık Kanunun 13. maddesinde yer alan “Bakanlar Kurulu, kamu yararı açısından gerekli gördüğü hallerde zorunlu sigortalar ihdas edebilir.” hükmüne dayanarak almıştır.