Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

6102 Sayılı TTK’nın Kıymetli Evrak Kitabına İlişkin Bazı Değerlendirmeler

Mehmet BAHTİYAR

6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun kıymetli evraka ilişkin hükümlerinde, eskisine oranla, çok az değişiklik yapılmıştır. Bu husus gerekçede de belirtilmiştir. Ne var ki; yapılan bazı değişikliklerin yerindeliği tartışmaya açıktır. Değişmesi veya hükme bağlanması gerektiği halde ele alınmayan hususlar da mevcuttur.

Çalışmamızda, yapılan bazı değişiklik ve yenilikler ele alınarak, hükümlerin yerindeliği hakkında değerlendirme ve önerilerde bulunulmuştur.

6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu, kıymetli evrak hükümleri, değişiklik ve yenilikler, eleştiri ve değerlendirmeler.

6102 Nr. Turkish Commercial Code’s provisions regarding negotiable instruments were slightly amended compared with previous provisons of 6762 Nr. Turkish Commercial Code. This has also been stated in preamble. However some provisions are disputable and there are also some matters that went unregulated or that were not amended although there was a necessity.

We dealt with and evaluated some of those amendments and new provisions of 6102 Nr. Turkish Commercial Code’s provisions regarding negotiable instruments in our study.

6102 Nr. Turkish Commercial Code, Provisions regarding negotiable instruments, amendments and new provisions, criticism and evaluations.

1.7.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6102 Sayılı TTK.’ya1 esas alınan Tasarıyı hazırlayan Bilim Komisyonunca, kıymetli evrak kitabının gerekçesinde, “…AB üyesi devletler dahil, Avrupa’da kambiyo senetleri hukukunda anılmaya değer bir değişiklik olmadığı gibi, herhangi bir reform konusu da ortaya çıkmamıştır…2 ve bu kitaptaki değişiklikler konusunda da, “Bazı çeviri yanlışlıkları düzeltilmiş, çelişkiler ortadan kaldırılmıştır” denilmiştir3.

Türk Hukukunu etkileyen yabancı hukuklarda bir değişiklik yapılmamış olması, Bilim Komisyonunu, kıymetli evrak hükümlerinde bir değişikliğe gerek bulunmadığı sonucuna götürmüş ise de, kanımızca, 6762 Sayılı Kanun (eTK.) hükümleri yeni Kanuna aktarılırken, bazı düzeltmeler, eklemeler ve değişiklikler yapılabilirdi. Çünkü, mevcut kanundaki birtakım aksaklıkların tasarıya ve dolayısıyla 6102 Sayılı TTK.’ya yansımış olduğu, uygulamada sorun yaratan bazı sorunlara çözüm getirilmediği gibi, dil, ifade ve yazımlarda bazı yanlışlıklar yapıldığı ve yenileştirmelerde de çelişkiler bulunduğu saptanmaktadır.

Oysa, yeni bir kanun yapılırken yalnızca dış dinamiklerin dikkate alınmaması, mevcut kanundaki eksiklik ve aksaklıkların giderilmesi, öğretideki eleştiri ve önerilerin dikkate alınması ve uygulamanın gereksinimlerine de mutlaka bakılması gerekirdi.