Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Konteyner Taşımacılığında Uygulamada Ortaya Çıkan Hukuki Sorunlar

Didem ALGANTÜRK LİGHT

Uygulamada yük taşımacılığının büyük bir kısmı konteyner taşımacılığı ile yapılmaktadır. Konteyner taşımacılığında çoğu kez birden fazla taşıma türüne başvurulur ve taşıma sırasında ortaya çıkan ihtilafların taşımanın hangi safhasına ait olduğunun tespiti önem arz eder. Bunun yanı sıra, konteyner ve konteyner içindeki yükün hasarı, taşıyanın sorumluluğu, konşimento klozları, konteyner gecikme bedeli ve bu bedelden sorumluluk, hasar ve ihbar yükümlülüğü konteyner taşımacılığı bakımından önemli hukuki sorunlardır. Çalışmamızda uygulamadaki bu sorunlar tespit edilerek, hukuki değerlendirmeler yapılmıştır.

Konteyner Taşımacılığı, Hukuki Sorunlar.

In practice, a large proportion of cargo is carried by container transport. Containers are often referred to as more than one type of transport and it is important to determine that at which stage of transport the disputes has occurred. This, as well as damage to the container and cargo inside the container, are the responsibility of the carrier, based on the bill of lading clauses, container demurage and responsibilities of container demurage, damage and notification obligations, which are important legal issues in terms of container transport. In our study, some of these problems were identified in current practice and have been analysed.

Container Transportation, Legal Issues.

Konteyner, Uluslararası Standartlar Örgütü1 tarafından belirlenen tip ve ölçülerde dizayn edilen, deniz, kara ve hava taşıtları ile taşınmaya elverişli olan, birden çok kez kullanılabilecek niteliğe sahip dayanıklı, nakil vasıtalarına aktarılabilen, yükleme ve boşaltma kolaylığına ve özel teknik mekanizmaya sahip olan taşıma kaplarıdır2. Konteynerlerin kullanım alanlarına göre teknik yapılarında farklılık mevcuttur. Örneğin parça yük, tehlikeli yük, dökme yük ve soğutulmuş yük konteynerler birbirinden farklı yapıdadır ve uluslararası alanda yükün özelliklerine göre farklı nitelikte ve ölçülerde konteynerler dizayn edilmektedir. Uluslararası Standartlar Örgütü, konteynerlere ilişkin olarak 20’, 30’ ve 40’ gibi standart ölçüler tespit etmiştir3.

Konteynerlerin uygulamada kullanılmasının faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz4;

-emteanın her türlü dış ve çevresel etkenlerden koruyarak güvenli bir taşınmasını, yüklemesini, boşaltılmasını, aktarılmasını, muhafazasını sağlar,