Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Net İşletme Sermayesi ve Cari Oran İlişkisi: Borsa İstanbul’dan Seçilmiş İşletmeler Üzerine Bir İnceleme

The Relationship Between Net Working Capital and Current Ratio: an Analysis on Selected Companıes in Istanbul Stock Exchange

Aclan OMAĞ

İşletme sermayesi, işletmelerin varlıklarını sürdürmeleri, piyasadaki konumları ve performansları bakımından önem taşımaktadır. Net işletme sermayesi ile işletmelerin likidite durumu değerlendirilirken cari oran da dikkate alınmaktadır. Bu kapsamda, Borsa İstanbul (BİST) Metal Eşya ve Makine sektöründen seçilmiş 7 işletmenin 2009-2014 dönemindeki cari oranları ve net işletme sermayeleri hesaplanmıştır. Cari oranı 1’den büyük işletmelerin pozitif net işletme sermayesine; cari oranı 1’den küçük işletmelerin ise negatif net işletme sermayesine sahip oldukları görülmüştür. Net işletme sermayesi pozitif işletmelerin başarılarının sürmesi için aktif kalitesine ve en uygun stok düzeyine önem vermeleri gerektiği vurgulanmıştır.

Net İşletme Sermayesi, Cari Oran, Borsa İstanbul.

Working capital is crucial with regard to the credibility and performance of companies and the maintenance of their operations. When the liquidity position of companies is evaluated, current ratio is considered as well as net working capital. In this respect, current ratios and net working capital of companies were calculated from 2009 to 2014 in the BIST Metal Products and Machinery sector. It has been observed that positive net working capital was found in companies which had a current ratio greater than 1. Moreover, it has been highlighted that these companies should focus on the optimum level of inventory and asset quality in order to maintain their success in working capital management.

Net Working Capital, Current Ratio, Istanbul Stock Exchange.

Bu çalışma, net işletme sermayesi ve cari oran ilişkisini BİST Metal Eşya ve Makine sektörü çerçevesinde değerlendirmektedir. İlk bölümde, işletme sermayesi ve işletme sermayesi ile ilgili kavramlara değinilmektedir. İkinci bölümde, net işletme sermayesi ve cari oran ilişkisine yönelik literatürdeki çalışmalar yer almaktadır. Üçüncü bölümde, BİST Metal Eşya ve Makine sektöründen seçilmiş işletmelerin verileri kullanılarak net işletme sermayesi ve cari oran ilişkisi incelenmektedir. Sonuç bölümünde, net işletme sermayesi ve cari oranın önemi dikkate alınarak işletmelerin başarısı ve geleceğe dönük önerilere yer verilmektedir.

Finans biliminde ön plana çıkan konulardan birisi de işletme sermayesidir. İşletme sermayesinin, nakit, stoklar ve ticari alacaklar gibi bir yıl vadeli varlıkları içerdiği belirtilmektedir1. Bazı kaynaklarda işletme sermayesi kavramı yerine çalışma sermayesi kavramının da kullanıldığı görülmektedir2. İşletme sermayesi kavramının uzun vadeli yatırım projelerinde de ön plana çıktığı belirtilmektedir. Bu çerçevede, ilgili kavramın şu şekilde tanımlandığı da görülmektedir:

“İşletme sermayesi, bir projenin üstlenilmesiyle stoklarda, ticari alacaklarda ve ticari borçlardaki artışlar gibi kısa vadeli bilanço kalemlerinde doğması beklenen herhangi bir değişikliği içerir.”3