Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Acente ve Acentelik Sözleşmesi

Agency and Agency Agreement

Nilüfer KÖKER

Bu çalışmada, öncelikle Acentenin Alman ve Türk hukuklarındaki tarihçesine değinilip, sonrasında ise acente ve acentelik sözleşmesine ilişkin genel bilgilere yer verilmektedir. Bu çerçevede, acentenin tanımı, unsurları, tacir niteliği ve türleri incelenmektedir. Sonrasında acentelik sözleşmesinin hukuki niteliği ve hükümleri ele alınmaktadır. Devamında acentenin yetkileri ve acentelik sözleşmesinin kendisine yakın sözleşmelerle olan farklılıkları tespit edilmektedir. Çalışmanın sonunda uygulanacak hükümler ve acentelik hakkındaki hükümlere tabi tutulan diğer hukuki ilişkiler ortaya konulmaktadır. Çalışmada Türk hukuku temel alınmıştır ve konular el verdiğince Alman Hukuku ile karşılaştırılmıştır.

Acente, Acentelik Sözleşmesi, Acentenin Tanımı, Acentelik Sözleşmesinin Hukuki Niteliği, Acentelik Sözleşmesinin Hükümleri.

In the beginning of this article the history of agency in German and Turkish law and general informations about agencies and agency agreements are given. In this context, the definition of agency, elements, attributes and types of traders are analyzed. After this, the legal framework of the agency agreement and its provisions are addressed. Agent 's authority and the differences between similar contracts of agency agreements are identified. In the end of this study applicable provisions and other legal relations where the provisions of agency are used are emphasized. Turkish law is based on the study and so far the themes allow it is compared with German law.

Agency, Agency Agreement, Definition of Agency, Legal Framework of the Agency Agreement, Provisions of the Agency Agreement.

Acente, tacirin bağımsız yardımcıları arasında önemli bir yer alıp, küreselleşme süresince ticari faaliyetlerin artması ve sanayinin gelişmesi sonucunda daha da önem kazanmaya başlamıştır.

Ticari işletme sahipleri ticari ilişkilerini hızlı bir şekilde genişletmeyi hedeflediklerinden, acente gibi kurumlara da büyük ihtiyaç duymaktalar. Bugünümüzün acentesinin yetkileri sadece aracılıkla sınırlı olmayıp, acentenin müvekkil ad ve hesabına sözleşmeler akdetmesi söz konusudur. Tacir adına sözleşme yapma yetkisi ile donatılmış acente ile hemen hemen her sektörde karşılaşmak mümkün hale gelmiştir. Tüm bu nedenlerden dolayı, acentelik kurumu, günümüzün ihtiyacı açısından vazgeçilmez bir kurum olmuştur.

Kanun koyucu da acentenin teşkil ettiği önem sebebiyle, 6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu ile acenteliği daha ayrıntılı şekilde düzenlemiş olup, acentelik sözleşmesine ilişkin eski kanun metninde yer almayan fakat Yargıtay kararları ile şekillenen, denkleştirme istemi ve rekabet yasağı anlaşması gibi hususları ilk kez kanun metnine almıştır. Bu yeni düzenlemeler 6762 Sayılı Eski Türk Ticaret Kanunu'ndaki düzenlemelerden kaynaklanan problemleri gidermeyi ve Avrupa Birliği düzenlemeleriyle Türk Ticaret Kanunu'nu uyumlu hale getirmeyi amaçlamaktadır.