Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Ticaret Sicili Müdürlüğü Kararlarına İtiraz Edebilecek Kişiler

Who can Object to Trade Registry Decisions

Özlem KARAMAN COŞGUN

Türk Ticaret Kanunu’na göre ilgililer, temsilcileri veya hukuki halefleri tescili talep edebilir. Sicil müdürlüğü kararlarına itiraz edebilecek kişilerin ise ilgililer olduğu ifade edilmiştir. İlgililerin kimler olduğu Türk Ticaret Kanunu’nda sayılmamıştır. Ticaret Sicili Yönetmeliği’nde ise tescili talep edebilecek kişiler sayılmıştır. Fakat sicil müdürlüğü kararlarına itiraz edebilecek kişiler sayılmamıştır. Ticaret sicili aleni bir sicildir. Sicil müdürlüğü tarafından alınacak kararlara kimlerin itiraz edebileceği önemlidir. Bu makalede bu kişilerin kimler olduğu incelenmiştir.

Ticaret Sicili, Tescil, İlgililer, Türk Ticaret Kanunu, Ticaret Sicil Yönetmeliği.

According to Turkish Commercial code, the concerned parties, their representatives or legal successors may request registration. On the other hand it’s mentioned that those who can object to the decisions of the trade registry are the concerned parties. The concerned parties are not specified in the Turkish Commercial Code. Whereas, in the Trade Registry Regulation those who can request registration are specified, but those who can object to trade registry decisions are not. Trade registry is an open registry. Who can object to the decisions of the trade registrar is important. In this article it has been examined who these parties are.

Trade Registry, Registration, Object, Concerned Parties, Turkish Commercial Code, Trade Registry Regulation.

Ticaret siciline tescil kural olarak talep üzerine yapılır (TTK m. 27/1). Tescil edileceği ilgili mevzuatta düzenlenenler dışında, daha önce tescil edilmiş hususlarda meydana gelen her türlü değişiklik, tescilin dayanağı olan olgu ve işlemlerin tamamen veya kısmen sona ermesi veya ortadan kalkması da ticaret siciline tescil edilir (TTK m. 31). Ticaret siciline kayıt, tescili gerekli bir hususun ilk defa tescilini, tescil edilmiş hususlarda meydana gelen değişiklikleri ve sicildeki kayıtların silinmesini kapsar1.

Tescil talebinde bulunabilecek kişiler ilgililer, temsilcileri veya hukuki halefleri olarak sayılmıştır (TTK m. 28). Bu kişiler hem tescili gerekli olan hususların hem bunlarda meydana gelen değişikliklerin tescilini, sicilde kayıtlı hususların dayanaklarının ortadan kalkması durumunda da terkinlerini yetkili sicil müdürlüğünden talep edeceklerdir. İlgililer kavramının kapsamına giren kişiler ise Kanun’da sayılmamıştır2.

Tescil, değişiklik ve silinme talepleri üzerine ticaret sicil müdürü inceleme görevini yerine getirerek bir karar verecektir. Bu karara ilgililerin itiraz etme imkanı ayrıca düzenlenmiştir (TTK m. 34/1). Ancak itiraz yoluna müracaat edebilecek ilgililerin kimler olduğu da açıklanmamıştır3.