Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Rüşvet Suçunda Fail Kavramının Kazandığı Yeni Boyut

New Aspects in the Concept of Offender of the Bribery

Efser ERDEN TÜTÜNCÜ

Bu çalışmada, geleneksel anlamda ancak bir kamu görevlisinin işleyebileceği özgü suç niteliğindeki rüşvet suçunda zaman içerisinde yaşanan değişim incelenmiştir. Bu bağlamda, 2.7.2012 tarihli ve 6352 Sayılı Kanunla yapılan son değişiklik ile Türk Ceza Kanununun 252’nci maddesinde 8’inci ve 9’uncu fıkralarında yabancı kamu görevlileri ve özel sektör personeli bakımından rüşvet suçu düzenlenmiştir. Bu son değişiklik ile birlikte rüşvet suçunun failinin artık yalnızca kamu görevlileri değil, özel sektör çalışanı da olabileceği, böylece bu suçta fail sıfatının genişletildiği görülmektedir. Bu çalışma, Türkiye’nin uluslararası hukuk bakımından mevcut olan şeffaflık yükümlülüğü doğrultusunda Türk Ceza Kanunundaki rüşvet suçundaki fail sıfatında meydana gelen değişimi ve bu değişimin uluslararası sözleşmeler ile uyumluluğunu incelemeyi amaçlamaktadır.

Rüşvet Suçu, Yolsuzluk, Şeffaflık İlkesi, Kamu Görevlisi, Özel Sektörde Rüşvet.

In this study, the recent changes in the concept of offender of the bribery, which traditionally known as a typical public offender crime has been examined. In this regard, bribery offences of the foreign public officials and private sector are regulated in the Turkish Criminal Code Art. 252 paragraphs 8 and 9, which has been amended on 2.7.2012 (Law No. 6352). From now on, the offender of bribery can be not only a public official but also a private actor, thus the offender concept has been expanded. The aim of this study is to analyse the changes of the concept of the bribery offender in Turkish Criminal Code, in accordance with the Turkey’s international obligations of transparency.

Bribery, Corruption, Principle of Transparency, Public Official, Bribery in Private Sector.

Yolsuzluğun en tipik örneklerinden biri olan rüşvet, kamusal alanda sıkça karşılaşılan en eski suçlardandır1.

Rüşvet suçu, 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu (TCK)’nın Özel Hükümler başlıklı ikinci kitabının Millete ve Devlete Karşı Suçlar ve Son Hükümler başlıklı2 dördüncü kısmının birinci bölümü olan “Kamu İdaresinin Güvenilirliğine ve İşleyişine Karşı Suçlar” başlığı altında 252’nci maddesinde düzenlenmektedir.

TCK m. 252’nin güncel hali şu şekildedir: