Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Üçüncü Kişiler Tarafından Marka Hakkına Tecavüz Durumunda Basit Lisans Alanların Zararlarının Tazmini

Compensation for Damages of the Non-Exclusive Licenseesin Case of Trademark Infringement by Third Parties

M. Sadık ÇAPA

Marka hakkı sahibi, markayı kullanma hakkını lisans sözleşmesiyle lisans alanlara bırakabilir. Lisans sözleşmesi yapıldıktan sonra, üçüncü kişiler tarafından marka hakkına tecavüz edilmesi, lisans alanları da yakından ilgilendirir. Türk hukukunda, marka hakkına tecavüz edilmesi durumunda inhisari lisans alanlara etkin bir hukuki koruma sağlanmaktayken, basit lisans alanların konumu zayıf kalmaktadır. Bu çalışmada, üçüncü kişiler tarafından marka hakkına gerçekleştirilen tecavüz durumunda basit lisans alanların uğradığı zararların tazmini yöntemlerinin neler olabileceği ele alınacaktır.

Marka, Lisans Sözleşmesi, Marka Hakkına Tecavüz, Basit Lisans Alan, Zararın Tazmini.

The trademark owner has the right to grant the licensee under a license agreement the right to use the trademark. After having concluded the trademark license agreement trademark infringements by third parties also concern the licensee. While in Turkish law the exclusive licensees will be granted an effective remedy in case of trademark infringement, the non-exclusive licensees have no effective judicial protection. In this study, the methods of compensation for damages of the non-exclusive licensees will be examined in case of trademark infringement by third parties.

Trademark, License Agreement, Trademark Infringement, Non-Exclusive Licensee, Compensation For Damages.

Marka lisansı sözleşmesi, uygulamada çok sık karşılaşılan ve markayı kullanma hakkının marka hakkı sahibi dışındaki kişiye veya kişilere bırakıldığı sözleşmedir. Marka lisansı sözleşmesi münferit bir sözleşme şeklinde yapılabileceği gibi, tek satıcılık, bayilik, franchising gibi sözleşmelerin bir unsuru şeklinde de düzenlenebilmektedir.

Marka lisansı sözleşmesi yapıldıktan sonra marka üzerinde marka hakkı sahibi dışında lisans alanlar da menfaat sahibi konumuna yerleşmektedirler. Böylece lisans alanlar markanın sorunsuz, hukuka uygun ve ödedikleri lisans bedelinin karşılığını elde edecek şekilde kullanımına yönelik haklı bir beklenti içerisine girmektedirler. Lisans alanların bu beklentisi marka hakkına üçüncü kişiler tarafından tecavüz edilmesi durumunda zedelenebilir. Marka hakkına tecavüz, özellikle lisans alanların zarara uğramasına yol açmışsa lisans alanların konumu oldukça kötüleşebilir. O halde lisans alanlara etkin hukuki koruma yollarının bahşedilmesi gerekmektedir. Türk hukukunda bu koruma verilen lisansın türüne, inhisari veya basit lisans olup olmamasına, göre ayrıma tabi tutulmaktadır. Bu ayrımda inhisari lisans alanlara etkin bir koruma verilmiştir. Ancak basit lisans alanlar açısından etkin bir koruma verildiğini söylemek güçtür.

Bu çalışmada, marka hakkına tecavüz durumunda basit lisans alanların uğradığı zararların tazmini yöntemleri ele alınacaktır. Söz konusu yöntemler ele alınmadan önce, marka lisansı sözleşmesi ve marka hakkına tecavüzle ilgili faydalı olabileceği gerekçesiyle sadece genel bilgilere yer verilecektir.