Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Limited Şirket Genel Kurulunda Yetersayılar

Quorums for General Meetings of Limited Liability Company

Esra HAMAMCIOĞLU,Levent BİÇER

Türk Ticaret Kanunu’nda limited şirket genel kurul toplantılarında uygulanacak yetersayılar bakımından olağan kararlar, önemli kararlar ve şirket sözleşmesinin değiştirilmesine ilişkin kararlar olmak üzere üçlü bir sınıflandırma yapılmış ve her bir durum için farklı yetersayılar öngörülmüştür. Bu çalışmada limited şirket genel kurul toplantılarında uygulanan yetersayılar genel hatları ile incelenmeye çalışılmıştır.

Limited Şirket, Genel Kurul, Genel Kurul Kararları, Yetersayı

According to Turkish Commercial Code, resolutions of general meeting of shareholders in limited liability company is classified in three as ordinary resolutions, important resolutions and resolution for amendment of the article of limited liability company. The quorums are determined according to this distinction. In this study, we aimed to analyze quorums in general meeting of shareholder in a general perspective.

Limited Liability Company, General Meeting of Shareholders, Resolutions of General Meeting of Shareholders, Quorum.

Limited şirket genel kurul toplantılarında1 uygulanacak yetersayılar olağan kararlar (TTK 620), önemli kararlar (TTK 621) ve şirket sözleşmesinin değiştirilmesine ilişkin kararlar (TTK 589) olmak üzere temelde üçlü bir sınıflandırma yapılarak incelenebilir.

Limited şirket sözleşmesinin değiştirilmesinin düzenlendiği TTK 589’da “esas sermayeyi temsil eden ortakların kararı”ndan, olağan kararlara ilişkin yetersayının düzenlendiği TTK 620’de “toplantıda temsil edilen oyların salt çoğunluğun”dan ve son olarak önemli kararların ele alındığı TTK 621’de ise “temsil edilen oyların üçte ikisi”nden söz edilmiştir. Böylece limited şirketlerde, terminolojik olarak “temsil edilme” kavramının esas alındığı görülmektedir. Çalışmamızda özellikle bu üçlü ayrım çerçevesinde limited şirket genel kurul kararlarında uygulanması gereken yetersayılar incelenmiştir.

Limited şirketlerde genel kurulun alabileceği kararları, yetersayılar açısından temelde, olağan kararlar (TTK 620), önemli kararlar (TTK 621) ve şirket sözleşmesinin değiştirilmesine ilişkin kararlar (TTK 589) olarak, üçe ayırmak mümkündür.