Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yönetici Sorumluluk Sigortası Teminatı

Coverage of Directors and Officers Liability Insurance

İrem ARAL ELDELEKLİOĞLU

Türkiye’de henüz geniş bir uygulama alanına sahip olmayıp, yabancı sermayeli şirketlerin talebi, kurumsal yönetim ilkelerinin ön plana çıkması ve yöneticilerin bilinçlenmesi neticesinde 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun başlıklı 361. maddesi ile düzenlenen yönetici sorumluluk sigortası yöneticinin kanundan ve esas sözleşmeden doğan yükümlülüklerini ifa ederken, sigorta sözleşmesi yapılmadan önce veya geçerlilik süresi içinde kusuruyla meydana gelen ve sorumluluğunu gerektiren bir olayın neden olduğu zararlara ve taleplere karşı sigorta himayesi sunan bir sorumluluk sigortasıdır. Yönetici sorumluluk sigortasında sigorta ettiren yöneticinin görev yaptığı şirket, sigortalı ise yöneticidir. Bu sigortanın rizikosunu yöneticilerin yetkileri çerçevesinde hareket ederken kasıt olmaksızın yaptıkları her türlü eylem, hata, ihmal, yanlış yönlendirme, görev ve yasa ihlalinden doğan sorumluluk oluşturmaktadır. Bu sigorta branşı ile sunulan teminat yöneticilerin görevlerini ifa sırasında sebep olduğu iddia edilen kusurlu yönetsel kararlarından dolayı doğabilecek ve hukuken sorumlu tutulacakları zararlara istinaden süreç boyunca oluşabilecek savunma masraflarını ve süreç sonucunda karar bağlanacak tazminatları kapsamaktadır.

6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu, Yönetici Sorumluluk Sigortası, Mesleki Sorumluluk, Kusur Sorumluluğu, Riziko, Teminat, Hasar Talepleri.

Directors and officers insurance is composed within Turkish Code of Commerce no. 6102, article 361, upon the demand of foreign capital, principals of corporate governance and the directors and officers concerns although it does not have a great implementation in Turkey. D&O insurance is a liability insurance branch that covers the damages and the demands caused by an incident occurring from the directors and officers misconduct of their obligations arising from the law or the contract with their defect, before the insurance contract was done or its period. The insurer is the company where the directors and officers are in charge and the insured is the directors and officers. The risk of this insurance branch is the liability arising form the breach of the obligations and the law unintentionally, within every kind of operation, mistake, negligence, mislead while the directors and officers operate within their authorization. D&O insurance covers the legal defense expenses related to jurisdiction period and the compensations ruled at the end of it.

Turkish Code of Commerce No. 6102, Directors and Officers Liability Insurance, Professional Liability, Defect Liability, Risk, Coverage, Damage Demands.

Sigortalıların üçüncü kişilere karşı sorumluluğuna yol açan olaylar sonucunda malvarlığının azalması rizikosunu temin etmeyi amaçlayan sorumluluk sigortaları, sigorta kurumu ve uygulaması açısından zaman içerisinde ihtiyaçlar neticesinde ortaya çıkmış olup kısa bir geçmişe sahiptir. Sorumluluk sigortaları 19. yüzyılın başlarında kanun metinlerinde yer almaya başlamış, ülkeden ülkeye sosyal ekonomik gelişmelere paralel olarak farklı süre ve şekillerde gelişme ve çeşitlenme göstermiştir1.

Mesleki sorumluluk sigortaları ise, meslek sahiplerinin, dikkatsizlik, ihmal, deneyimsizlik, bilgisizlik gibi etkenler neticesinde mesleklerini ifa ederken üçüncü kişilere verebileceği zararlar nedeniyle karşılaştıkları talepler karşısında korunma ihtiyacıyla ihdas edilmiştir.

Mesleki sorumluluk sigortalarının bir alt branşı olan yönetici sorumluluk sigortaları profesyonel yöneticilerin yaptıkları iş ve işlemlerden dolayı bağlı bulundukları tüzel kişiliğe, pay sahiplerine veya üçüncü kişilere karşı olan sorumluluklarının temin edilmesi amacıyla ihdas edilmiştir2. Yönetici sorumluluk sigortası teminatları ilk kez Amerika’da 1929 tarihli büyük ekonomik buhranın akabinde 1930’ların ilk yarısında Lloyd’s piyasasında sunulmuş olup, zaman içinde geliştirilmiş ve 1960’larda Amerikan sigorta sektöründeki yerini sağlamlaştırmıştır. Kaynağını Amerikan sigorta pazarından alan yönetici sorumluluk sigortası branşı 1980’lerde İngiltere, Kara Avrupası ve Uzakdoğu’da benimsenmiştir3.