Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Aval Verenin (Avalist) Başvuru Hakkı

The Right of Acceptor’s Appeal

Burak ADIGÜZEL

Aval kambiyo senetlerinde verilen bir taahhüttür. Bu taahhüt ile aval veren, senet ödenmediği takdirde, lehine aval verdiği kişi gibi sorumlu olmakta ve kendisine başvurulduğu takdirde ödeme yapmak zorunda kalmaktadır. Bu ödemeyi yapan aval veren, senette kendinden önce bir şekilde taahhüt altına girmiş olanlara başvurma hakkına sahip olmaktadır. Bu durumda aval verenin başvuru hakkının kapsamı, başvuru hakkını nasıl kullanacağı, başvurduğu kişilerin ona karşı hangi savunma imkânlarını kullanabilecekleri meseleleri ile karşı karşıya kalınmaktadır. Bunun yanında aval verenin başvuru hakkını kullanamaması durumunda, sebepsiz zenginleşme hükümlerine göre talepte bulunması ihtimali ve genel hükümlere göre talepte bulunmasının mümkün olup olmadığı da ortaya çıkan ve cevaplanması gereken diğer sorulardır.

Aval, Aval Veren, Başvuru Hakkı, Savunma İmkânları, Sebepsiz Zenginleşme.

Bill guarantee is a committal in bill exchange. If not being paid for bill acceptor is responsible with this committal and he must paid bill. Paying the bills of exchange that is having the right to apply to the securities in a way that under the commitments entered into before self. The scope of application of that right; bills of exchange, in this case, how to use the right application, the applicants are faced with the issues that people can use their facilities, which plea against him. Fails to exercise its right to refer the bill guarantees that besides the possibility of a request in accordance with the provision of unjust enrichment and other emerging questions to be answered are whether it is possible according to the general provision of a request.

Bill Guarantee, Acceptor, Right of Appeal, Plea Possibility, Unjust Enrichment.

Kambiyo senetlerinde, senet ile borç altına girmenin bir şekli de aval vermektir. Aval veren senetteki alacağın ödenmemesi hâlinde lehine aval verdiği kişi gibi ödemeyi taahhüt etmekte, böylelikle senetteki asıl borçlulardan biri hâline gelmektedir.

Aval veren, senet borçlusu olarak senedin muhatabı ya da düzenleyeni tarafından ödenmemesi nedeniyle kendisine başvurulması durumunda ödeme yaparsa, TTK m.726 uyarınca kendisi de başvurma hakkına sahip olur.

Bu başvurma hakkının kambiyo senedinin türü ve lehine aval verilene göre, kime karşı, hangi kapsamda ve hangi süre içinde kullanılacağı değişmektedir. Ayrıca başvurma hakkının bir şekilde kullanılma imkânının ortadan kalkması durumunda aval verenin kambiyo senetlerine dair hükümlere veya genel hükümlere göre talepte bulunabilmesi yine senedin türü ve kimin lehine aval verildiğine bağlı olmaktadır.