Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İş Yasasındaki İdari Para Cezalarında Görevli Yargı Yeri Ne Zaman Değişti?

Ercan AKYİĞİT

Bilindiği üzere 4857 sayılı İş Kanunu, getirdiği kimi yükümlere aykırılık halinde aykırılıktan sorumlu tutacağı kişiler için idari para cezaları (İşK 98 vd) ve bu cezalara yönelik itirazlar için de bir yargı yeri ve yolu öngörmüş (İşK 108) ve bu konuda bazı gelişmeler yaşanmıştır. Nitekim aşağıda incelenecek olan Yargıtay 9. CD’nin kararında da bu konuya dair bazı bilgilere yer verilmektedir. İşte bu incelemede anılan Yargıtay kararı çeşitli yönleriyle ele alınarak değerlendirilmeye çalışılacaktır.

İş Hukuku, İdari Para Cezası, İdari Para Cezasına Karşı Görevli Yargı Yeri.

I. GİRİŞ

Bilindiği üzere 4857 sayılı İş Kanunu (İşK), getirdiği kimi yükümlere aykırılık halinde aykırılıktan sorumlu tutacağı kişiler için idari para cezaları (İşK 98 vd) ve bu cezalara yönelik itirazlar için de bir yargı yeri ve yolu öngörmüş (İşK 108) ve bu konuda bazı gelişmeler yaşanmıştır. Nitekim aşağıda incelenecek Yargıtay 9. Ceza Dairesinin kararında da bu konuya dair bazı bilgilere yer verilmektedir. İşte bu incelemede anılan Yargıtay kararı çeşitli yönleriyle ele alınarak değerlendirilmeye çalışılacaktır.

II. YARGITAY KARARI

“Dosya incelenerek gereği düşünüldü; 4857 sayılı İş Kanunu’nun 108. maddesinde, hükümden sonra 26.05.2008 tarihinde yürürlüğe giren 5763 sayılı Kanun’un 10. maddesiyle yapılan değişiklikle bu kanuna göre verilen idari para cezalarının itiraz yerinin idare mahkemesi olduğuna ilişkin hükmün kaldırılması ve bir itiraz merciinin de gösterilmemesi karşısında; 4857 sayılı İş Kanunu’nun 108. maddesi uyarınca verilen idari para cezalarına yönelik itirazın inceleme merciinin Kabahatler Kanunu’nun 3 ve 27. maddeleri uyarınca Sulh Ceza Mahkemesi olması ve mahkemece davaya devam edilerek itirazın sonuca bağlanmasında zorunluluk bulunması, bozmayı gerektirmiş, itiraz eden vekilinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükmün bu sebepten dolayı BOZULMASINA, 01.02.2010 gününde oybirliğiyle karar verildi. (9. CD, 01.02.2010 - E. 2008/6272, K. 2010/1251).

III. KARARIN İNCELENMESİ

Yargıtay 9. Ceza Dairesinin yukarıda metni verilen ve daha önceden de incelediğimiz bu kararı1, karardan anlaşıldığı kadarıyla 4857 sayılı İş Kanunu çerçevesinde uygulanan bir idari para cezasına karşı başvurulacak görevli yargı yerinin neresi olduğu ve bu görevin hangi tarihten itibaren böyle olduğu noktasında düğümlenmektedir, denilebilir. Gerçekten de Yargıtay 9. CD kararında belirtildiğine göre, uyuşmazlık konusu olayın şöylece cereyan ettiği söylenebilir;