Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yeni Türk Ticaret Kanununa Göre İşletmelerin ve Sermaye Şirketlerinin Ölçeklerine Göre Ayrımı

Soner ALTAŞ

Yeni Türk Ticaret Kanununda, işletmeler ile sermaye şirketlerinin ölçeklerine göre sınıflandırılması öngörülmüştür Trebuchet MS . Buna göre, küçük ve orta büyüklükteki işletmeleri tanımlayan ölçütler, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Türkiye Muhasebe Standartları Kurulunun görüşleri alınarak, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından çıkarılacak bir yönetmelikle düzenlenecektir. Anılan ölçütler, sermaye şirketlerinin küçük, orta ve büyük olarak sınıflandırılmasında da kullanılacaktır. Yine, bu ölçütler, yeni Türk Ticaret Kanununun ticarî defterler ile finansal tablolara ve raporlamaya ilişkin olanlar başta olmak üzere, ilgili tüm hükümlerine uygulanacaktır.

Sermaye şirketleri, ölçeklendirme, finansal tablolar, bilanço, tür değiştirme, birleşme.

1. GİRİŞ

Bilindiği üzere, 27 Kasım 2008 tarihinde görüşmelerine başlanılan Türk Ticaret Kanunu Tasarısı’nın ilk 76 maddesi Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda kabul edildikten sonra, kalan maddelerin görüşmelerine uzunca bir süre ara verilmiş idi. Buna karşılık, kamuoyunun yoğun beklentilerini de dikkate alan Türkiye Büyük Millet Meclisi, Tasarının kalan maddelerini, 13 Ocak 2011 tarihli 23. Dönem 5. Yasama Yılı 51. Birleşim’inde, bazı değişikliklerle çok hızlı bir şekilde kabul etti1.

Kabul edilen 6102 sayılı (yeni) Türk Ticaret Kanunu(YTTK)2’nun öngördüğü yeniliklerden birisi, işletmelerin ve sermaye şirketlerinin “ölçeklerine” göre sınıflandırılmasıdır. Ayrıma esas teşkil eden nedenlerin başında Avrupa Birliği ile uyum amacının geldiği şüphesizdir3. Dolayısıyla, bu çalışmamızda, Yeni Türk Ticaret Kanununa4göre, işletmelerin ve sermaye şirketlerinin ölçeklerinin neler olduğu ve bu ölçeklerin hangi ölçütler esas alınarak belirlendiği hususları üzerinde durulacaktır.

2. ÖLÇEKLERİNE GÖRE İŞLETMELER VE 
SERMAYE ŞİRKETLERİ

6762 sayılı TTK(ETTK)’da tacirlerin ve işletmelerin ölçeklerine dair bir düzenleme yer almamakta idi. Sadece anılan Kanunun 1463’üncü maddesinde;