Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Anayasa Mahkemesi Kararı ve Kurulması 
Gereken Kıdem Tazminatı Fonu

Cem Baloğlu

Anayasa Mahkemesi tarafından 05.02.2009 tarihinde verilen kararla, 2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanunun 12’nci maddesinin 1’inci fıkrasında yer alan “Son defa T.C. Emekli Sandığına tabi görevlerden emekliye ayrılan ve…” ibaresi iptal edilerek madde metninden çıkarılmıştır. Bu durum işçi ve memur kesimlerinin sosyal güvenlik hakları yönünden önemli bir farklılık yaratmıştır ve bu farklılığı giderecek yapının da Kıdem Tazminatı Fonu olacağı düşünülmektedir.  

Giriş

Ülkemizde, 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanununun 20.05.2006 yürürlüğe girmesiyle beraber, sosyal güvenlik hizmeti sunan SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı gibi kurumlar Sosyal Güvenlik Kurumuna devredilmiş ve sosyal güvenlik sistemi tek çatı altında toplanmıştır. 5502 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesinden önce, ilgililerin farklı sosyal güvenlik kurumlarında geçen hizmet sürelerinin birleştirilmesi suretiyle sosyal güvenliklerinin sağlanması için 2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanun çıkarılmıştır.

2829 sayılı Kanun; Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur’un yanında, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20’nci maddesine göre kurulmuş olan emekli sandıklarına tabi çeşitli hizmet süreleri bulunanların emeklilik, malullük ve yaşlılık olarak belirtilmiş uzun vadeli sigorta kollarına ilişkin kendilerine veya ölümleri halinde hak sahiplerine sağlanacak haklarını kapsamaktadır. Bu kurumlara tabi çeşitli işlerde çalışmış olanların hizmet süreleri, aynı tarihlere rastlamamak kaydıyla, 2829 sayılı Kanuna göre aylık bağlanmasına hak kazanıldığında birleştirilmektedir. Birleştirilmiş hizmet süreleri toplamı üzerinden ise ilgililere; son yedi yıllık fiili hizmet süresi içinde fiili hizmet süresi fazla olan sosyal güvenlik kurumunca, hizmet sürelerinin eşit olması halinde ise eşit hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olduğu kurumca, kendi mevzuatına göre aylık bağlanmakta ve ödenmektedir.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 106’ncı maddesiyle beraber yukarıda sözü edilen 2829 sayılı Kanun mülga edilmiştir. Sosyal güvenlik kurumlarının tek çatı altında toplanmasından hareketle bahse konu Kanuna da ihtiyaç kalmadığı düşünülmüştür.