Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Elektronik Belgelerin Hâkim 
tarafından Delil Olarak Değerlendirilmesi

Emine Halman ÇETİN

Bilgisayar ve internet kullanımının yaygınlaşması ile hukuki işlemler alanında da internet ortamından yararlanılması söz konusu olmuştur. Zamandan ve masraftan tasarruf, internetin tercih edilmesinin en önemli sebepleridir. Ancak sağladığı kolaylıklarla birlikte, hukuki işlemlerin yapılmasından ziyade, usul hukuku açısından, bu hukuki işlemlerin elektronik belgelerle ispatında bir takım zorluklar ortaya çıkmaktadır.

Bu çalışmada amacımız hukukumuzda geçerli olan senetle ispat zorunluluğu karşısında, gelişen teknoloji ile birlikte ortaya çıkan elektronik belgelerin delil değerleri ve ispat vasıtaları içindeki konumunu belirlemeye çalışmaktır.

İspat, Delil, İspat Yükü, Yazılı Delil Başlangıcı, Elektronik Belge, E-imza.

1. İspat

Dava konusu hakkın ve buna karşı yapılan savunmanın dayandığı vakıaların var olup olmadığı hakkında mahkemeye kanaat verilmesi işlemine ispat denir1.

Bir vakıanın ispatı için başvurulan vasıtalara ise, delil denir. Hâkim çekişmeli vakıaların ispat edilmesi gerektiğini tespit ettikten sonra, bu vakıaların kimin tarafından ispat edilmesi gerektiği sorusu ile karşılaşılır. Buna ispat yükü denir.

MK m. 6 gereğince, aksine hüküm bulunmayan durumlarda, taraflardan her biri, hakkını dayandırdığı vakıaları ispatla yükümlüdür. Görüldüğü üzere ispat yükü, tarafların sıfatına yani davacı veya davalı olmasına göre değil; iddianın sahibine göre belirlenmektedir. Bunun doğal sonucu olarak ispat yükü, hem davacıya hem de davalıya düşebilir.