Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Genel Güvenliği Kasten Tehlikeye Düşürmek Suçu, Silah Kavramı ve Yargıtay Uygulaması

Murat Aydın

Yargıtay 8. Ceza Dairesi 18.10.2006 tarih ve E.2006/2607, K:2006/7703 sayılı kararında ilah niteliğinde bulunmayan kuru sıkı tabanca ile havaya ateş etme eylemini TCK’nın 170/1-c madde ve fıkrasında sözü edilen “Silahla ateş eden veya patlayıcı madde kullanan” ifadesi ile tanımlanan ve içinde silah öğesi bulunan suç tipine uygun bulunmadığı görüşünü benimsemiş ve bu görüş doğrultusunda karar vermiştir. Ancak hakim, somut olayın özelliklerine göre bir değerlendirme yaparak, kişilerde korku, kaygı ve panik yaratacak tarzda ateş edildiğini tespit etmesi durumunda ve suçun diğer unsurlarının da varlığı halinde suçun oluştuğu sonucuna varmalıdır.

Gaz ve ses fişeği atan (kuru sıkı) tabanca ile ateş edildiğinde, somut olayın özelliklerine, failin ateş ettiği el sayısına, suçun işlendiği yer ve zamanın koşullarına, suçun işlendiği yerde bulunan veya bulunması muhtemel kişilerin varlığına göre failin eylemi 5237 sayılı TCK’nın 170/1-c maddesinde yer alan suçun kapsamına girebilir.

Anahtar Kelimeler: Genel Güvenliği Tehlikeye Düşürmek, Korku, Kaygı Panik Yaratmak, Silah, Ateşli Silah, Kuru Sıkı Tabanca, Ses ve Gaz Fişeği Atan Tabanca, Meskun Mahal, Elverişli Vasıta, Patlayıcı Madde.

Giriş

Ses ve gaz fişeği atan tabancalar ile havaya ateş edilmesi halinde, eyleminin 5237 sayılı TCK’nın 170/1-c maddesi kapsamında kalan genel güvenliği kasten tehlikeye düşürmek suçunu oluşturup oluşturmayacağı tartışma konusu olmuştur.

Yargıtay 8. Ceza Dairesi 18.10.2006 gün ve E.2006/2607 ve K.2006/7703 sayılı kararı ile konuyu incelemiştir.

Yüksek Daire söz konusu kararında; “Korku, kaygı veya panik yaratabilecek tarzda silahla ateş etme ve sarhoşluk suçlarından sanık A.P.’un yapılan yargılaması sonunda; hükümlülüğüne ve zoralıma dair M. 3. Asliye Ceza Mahkemesinden verilen 27.9.2005 gün ve 400 esas, 228 karar sayılı hükmün süresi içinde Yargıtay’ca incelenmesi sanık tarafından istenilmiş olduğundan dava evrakı C.Başsavcılığından tebliğname ile 31.3.2006 günü daireye gönderilmekle incelendi: Silah niteliğinde bulunmayan kuru sıkı tabanca ile havaya ateş etme eyleminin 5237 sayılı TCK’nın 170/1-c madde ve fıkrasında tanımlanan ve içinde silah öğesi bulunan suç tipine uygun bulunmadığı gözetilmeden, sanık hakkında yazılı biçimde mahkumiyet hükmü kurulması, bozmayı gerektirmiştir.” şeklinde hüküm tesis etmiştir.