Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Uygulamada Tüketici Mahkemelerinin Karşılaştığı Sorunlar

The Problems Confronted in Consumer Courts in Practice

Ahmet YILDIRIM

Saygıdeğer hocalarım, değerli katılımcılar, değerli hocalarım en baştan beri, yürürlüğe girecek olan 6502 sayılı kanunda, uygulamada şu anda 4077 sayılı kanunla ilgili, Borçlar Kanunu ve Ticaret Kanununu da katarak çok geniş açıklamalar yaptılar. Bu açıklamalar uygulamaya nasıl yansıyor veya uygulamada mahkemenin önüne en çok gelen sorunlar neler? Açıklanan bu nazari bilgiler uygulamada tamamen, tıpatıp uygulanıyor mu? Yoksa ne tip farklılıklar arz ediyor? Burası çok derin bir mevzu, sonradan eklenen dava türleriyle derinlik daha da arttı. Ama sözümün başında şunu söylemek istiyorum: günlük hayatta tüketici sorunları artarak devam ediyor. Bunlara yasal çözümler, kanunla ve yönetmeliklerle getiriliyor ama daha uygulamaya girmeden yetersiz kalıyor. Günlük hayatta, üretici de dahil, herkes birer tüketici. Bir malın üreticisi başka bir malın tüketicisi konumunda.

Ayrıntıya girmeden önce başlıklar halinde önümüze en çok gelen sorunları söyleyip, daha sonra süre elverdiğince iki başlık üzerinde yoğunlaşmak istiyorum. Mesela, şu anda mahkemelerimizi en çok meşgul eden dava türü, bankalardan alınan krediler nedeniyle kesilen, “dosya masrafı” adı altındaki kesintilerdir. Bunları haklı mı haksız olarak mı kesildiği, bankaların hangi amacı güttüğü, bununla ilgili tüketici veya bankacılık mevzuatını uygularken ne tür aldatıcı işlemler yaptıkları öncelikle önümüze çok ayrıntılı bir şekilde geliyor. Bu bir; ikincisi, uygulamada ayıplı mallarla ilgili en çok gördüğümüz yanlışlardan biri de, tüketicinin, ürün arızalandığında, ayıplı ürünün servise verdiğinde izlenecek yolla ilgili hem yapılan yanlışlar, hem eksik bilgiler, hem de tamamen sorumluluktan kaçma var.

Başlık olarak: devre tatiller. Bu önümüze en çok gelen konulardan biri. İnternette yapılan satışlar da önümüze gelen konulardan biri. Klonlu telefonlar- başınıza ne kadar geldi bilmiyorum. Bunun dışında, 6502 sayılı kanunun 47. maddesinde “işyeri dışında kurulan sözleşmeler” adı altında, kapıdan satış olarak bildiğimiz ve şu anda gerçekten tüketici mahkemelerinde, toplumda kanayan yara olan sözleşmeler.