Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Prof. Dr. Rona Serozan
 (1942 - ....)

Galip DOĞAN

“… Rona Serozan’ın Almanya’da 1968 yılında yayımlanan “die Überwindung der Rechtsfolgen des Formmangels im Reschtsgeschaeft nach Deutschem, Schweizerischem und Türkischem Recht” adlı ve şekle aykırılığın hukuki sonuçlarının aşılmasına ilişkin karşılaştırılmalı hukuk bağlamındaki düşünceleri ve önerileri Türk öğretisinde büyük yankı uyandırdı. Bunu izleyen yıllarda kaleme aldığı makaleler onun Türk hukuk yaşamında bir yıldız gibi parlamasını sağladı. Bu makaleler ve özellikle ‘Sözleşmeden Dönme’ başlığı altında Borçlar Hukuku’nun hemen hemen bütün çetrefilli konularının ele alınıp irdelendiği çalışmalar yepyeni bir anlayışın meydana gelmesini sağladı…”1

Rona Serozan adına ilk kez, 1977’de May Yayınları arasında çıkan ‘Devlet ve Hukuk Üzerine’ adlı derleme – çevirisinde rastladım. Bir kimsenin o yıllarda böylesi bir kitap hazırlaması çok anlamlıydı; bu kişinin akademik çevrelerden olması ise daha da anlamlıydı ve benim kendisine sempati duymama yetmişti. O kitap birkaç yıl başucu kitaplarımdan birisi olmuştu. Sonra kitap kaybolup gitti. Daha sonra Serozan Hoca’nın adına hukuk metinlerinde sık sık rastlar oldum. Ancak benim ilgi alanımın dışında kalan medeni hukuk dalında akademik kariyer yaptığından bilimsel çalışmalarını takip edemiyor; o nedenle de bir değerlendirme yapamıyordum.

‘Devlet ve Hukuk Üzerine’ bu yıl yeniden yayımlandı; görür görmez eski bir dosta rastlamış gibi oldum. Kitabı hemen alıp okudum. Önsözü o kadar hoşuma gitti ki, ‘Şu sönen, gölgelenen dünyada’ böyle haysiyet sahibi aydınlar da kalmış diye sevindim. Aynı gün sayısı iyice azalan ve eski düşüncelerini hâlâ koruyan birkaç dosta bu kitaptan bahsedip onlara önsözünü naklettim. Arkasından Prof. Dr. Rona Serozan’ı tanımaya çalıştım. Geçen yıl emekli olduğunu ve Armağan çıkacağını öğrendim; sabırsızlıkla beklemeye başladım.