Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Anonim Şirketler Hukukunda 
Yönetim Kurulu, Genel Kurul ve 
Sözleşmenin Değiştirilmesi Açılarından TTK/TTK Tasarısı 
Karşılaştırmalı Değerlendirmesi

Cemal ARAALAN

Bu çalışma, 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile Adalet Komisyonu’nda birçok değerli akademisyen hukukçunun ürünü olan Türk Ticaret Kanunu Tasarısı’nın Anonim Şirketler Hukuku bakımından Yönetim Kurulu , Genel Kurul ve Esas Sermaye Artırımı hükümlerine münhasıran tablo şeklinde karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi amacını taşıyan bir emeğin ürünüdür. Öncelikle, belirtmek isteriz ki, bu çalışma I. Bölüm’de Yönetim Kurulu, II. Bölüm’de Genel Kurul ve III. Bölümde ise “Esas Sermaye Artırımı”na ilişkin yürürlükteki TTK ve TTK Tasarısı hükümleri karşılaştırmalı olarak incelenecektir.

Türk Ticaret Kanunu Tasarısı, Yönetim Kurulu, Genel Kurul, Esas Sözleşme Değişikliği.

(*) Av. İzmir Barosu.

Giriş

Ülkemizde, özellikle hukukçular açısından birçok kanunun yenilenmesinin gündemde olduğu bir zaman diliminde yaşadığımız bilinen bir gerçektir. Özel hukuk açısından duruma baktığımızda en bariz olan değişiklik 2001 yılında 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun yürürlüğe girmesi ile yaşanmıştı. Ayrıca 5718 sayılı yeni Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanunun 12.12.2007 tarihinde eski 2675 sayılı MÖHUK’u ilga etmesi de özel hukuk açısından yaşanan kayda değer bir gelişme oldu. Bunun dışında Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanun Tasarısı, Türk Borçlar Kanunu Tasarısı ile bu çalışmamızın esin kaynağı olan Türk Ticaret Kanunu Tasarı metinlerinin de Adalet Komisyonu’nca hazırlanması özel hukuka ilişkin olası birçok değişikliğin arifesinde olduğumuzu gözler önüne sermektedir.

Bu çalışma, 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile Adalet Komisyonu’nda birçok değerli akademisyen hukukçunun ürünü olan Türk Ticaret Kanunu Tasarısının anonim şirketler hukuku bakımından yönetim kurulu, genel kurul ve esas sermaye artırımı hükümlerine münhasıran tablo şeklinde karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi amacını taşıyan bir emeğin ürünüdür. Öncelikle, belirtmek isteriz ki, bu çalışmada, üç bölüm halinde ele alınarak I. Bölüm’de Yönetim Kurulu, II. Bölüm’de Genel Kurul ve III. Bölümde ise “Esas Sermaye Artırımı”na ilişkin yürürlükteki TTK ve TTK Tasarısı hükümleri karşılaştırmalı olarak incelenecektir. Bu itibarla, her bölüm diğerinin devamı niteliğinde olup bu çalışmanın makale olarak yayınlanması gereği parçalı olarak üç bölüm halinde ele alındığını belirtmek isterim.