Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

5393 Sayılı Belediye Kanunu’na Göre (Kısmi Zamanlı) Sözleşmeli Avukat Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar

M.Lamih ÇELİK

Belediyeler Kanunu’nun 49. maddesine göre kısmi zamanlı olarak sözleşme ile serbest avukat çalıştırılması, bu avukatlara verilecek ücret, yapılacak sözleşmeler, tevkil olanağının olup olmadığı gibi noktalar yazının konusunu oluşturmaktadır.

Kısmi Zamanlı Sözleşme, Tip Sözleşme, Sözleşmeli Personel, Tevkil

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49’uncu maddesinin üç, dört ve beşinci fıkralarındaki1 düzenlemeler ile belediyeler avukat kadrosu bulunmayan veya işlerin azlığı nedeniyle kadrolu personel istihdamına ihtiyaç duyulmayan durumlarda, tam zamanlı sözleşmeli2 personelden ayrı olarak bu hizmetlerin yürütülmesi amacıyla, haftanın ya da ayın belirli gün veya saatlerinde kısmî zamanlı olarak sözleşme ile serbest avukat çalıştırılabileceklerdir.3

657 sayılı Kanun sözleşmeli personeli, bir meslek bilgisine ve uzmanlığa ihtiyaç gösteren geçici ve zorunlu durumlarda istihdam edilen ve işçi sayılmayan kimse olarak tanımlamıştır.

Devlet Memurları Kanun Tasarısı Taslağında iseMadde 3- (1-b) Sözleşmeli personel: Sözleşme ile tam zamanlı veya günün belirli saatlerinde veya haftanın ya da ayın belirli gün veya saatlerinde kısmî zamanlı olarak çalıştırılan ve işçi sayılmayan personel” şeklinde tanımı yapılmıştır.