Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Türk Hukukunda Hapis Cezasının İnfazının Ertelenmesi

Suspension the Execution of Imprisonment in Turkish Law

Zeki YILDIRIM

Cezanın infazı ile ulaşılmak istenilen temel amaç hükümlünün yeniden suç işlemesini önlemek, toplumu suça karşı korumak, hükümlünün yeniden topluma uyumunu sağlamaktır. Cezanın derhal yerine getirilmesi kural olmakla birlikte, infazın insancıllaştırılması gereği erteleme bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ancak mahkemelerce verilen kesinleşmiş hapis cezalarına ilişkin ilamların Cumhuriyet Başsavcılığına iletilmesinden sonra henüz infaza başlamadan veya infaz süreci devam ederken hükümlünün hastalık, gebelik ve doğum, milletvekili seçilmesi, eğitim, askerlik veya başkaca zorunlu sebeplerle infazın belirli bir süre ertelenmesi veya yeniden yargılama, lehe kanun gibi infazda tereddüt oluşturan durumlarda infazın durdurularak ertelenmesi mümkündür. Bu müessese infazın hükümlü ve ailesi bakımından mahkumiyetin amacı dışında ortaya çıkarabileceği daha ağır zarar ve sakıncaların en aza indirilmesi amacıyla hapis cezasının infazının daha sonra gerçekleştirilmek üzere belirli bir süre ertelenerek ceza infaz sisteminin insanileştirilmesi ve insan onuruna uygun infaz amacına hizmet etmektedir.

İnfazda Temel Amaç, İnfazın Ertelenmesi, İnfazın Durdurulması, İnfazda Tereddüt.

Execution of punishment’s primary purpose is that; prevention of relapse from the convicted and protection of society against from the crimes and convict’s adaptation to the society. As soon as possible execution of the punishment is lex, but the suspension is a exception for this subject. Suspension is a option for the humanize of execution.

When the penalty of imprisonment sent to the prosecution office before the execution or when the execution continues convict’s illnesses, maternity, education, military serving, be elected as a member of parliament and the other reasons may delay the execution for a specified time. This situation leads to mitigation of the damages for the convict and his family. Because of this execution of imprisonment may be delayed for the specified time. Suspension the execution of imprisonment is for the humanize the execution system and protect the human dignity and this conditions are the real purpose.

Main Purpose of Execution, Suspension of the Execution, Interruption the Execution, Uncertainty on Excecution of Punishment.

GİRİŞ

İnfaz; Arapça kökenli bir kelime olmakla birlikte sözlük anlamı, yürütüm,1 erine getirme, yapma,2 infaz etmek ise; yargı kararını yerine getirmek, uygulamak3 anlamına gelmektedir.

İnfaz hukuku ise, kesinleşmiş mahkeme kararlarının yerine getirilmesi için uyulması gereken usul ve kaidelerin tespit edildiği hukuk dalı,4 başka bir deyişle mahkemeler tarafından verilmiş hürriyeti bağlayıcı cezalar, para cezaları ve güvenlik tedbirlerine ilişkin kesinleşmiş kararların başka bir deyişle ilamların hangi kural ve prensipler çerçevesinde ne şekilde yerine getirileceğini düzenleyen bir hukuk dalıdır. Türk hukukunda cezanın infaz süreci, kesinleşen ve yerine getirilmesi mahkemeler tarafından onaylanan cezaya ilişkin hükmün, başka bir deyişle ilamın Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilerek infazının izlenmesi ve denetlenmesi suretiyle yerine getirilmesini ifade etmektedir.

İnfaz hukuku açısından, kanun yollarına başvurulduğu durumda onanan veya süresi içerisinde kanun yollarına başvurulmayan mahkeme kararları kesinleşir. Bu şekilde ceza mahkemeleri tarafından verilen kesinleşmiş mahkumiyet kararlarına ilam denir.5 Mahkemeler tarafından verilmiş olan hükümlerin yine mahkemelerce kesinleştirilen hükmü artık infazı kabil bir mahkeme ilamı haline gelmektedir.6 Başka bir deyişle mahkûmiyet hükümleri kesinleşmedikçe Cumhuriyet Başsavcılığınca infaz olunamaz.