Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Nefret ve Ayrımcılık Suçu (TCK m.122)

Hate and Discrimination Crime (TCC Art.122)

Uğur ERSOY

Hate and Discrimination Crime (TCC Art.122)

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 122. maddesi ile ceza hukuku literatürümüze girmiş olan ayrımcılık suçu, 2014 yılında 6529 sayılı Kanun ile önemli bir değişikliğe uğramıştır. Bu bağlamda “Ayırımcılık” olan madde başlığı “Nefret ve ayırımcılık” olarak değiştirilmiş, madde içeriğinde de önemli değişiklikler yapılmıştır. Yapılan bu değişiklikle birlikte “nefret” kavramı ilk defa Türk Ceza Kanunu’na girmiştir.

Bu çalışmada, uluslararası hukuk metinlerinden ve karşılaştırmalı hukuktaki düzenlemelerden mümkün olduğunca yararlanmak suretiyle söz konusu suç tipinin nasıl anlaşılması ve yorumlanması gerektiği ile ilgili açıklamalarda bulunulacaktır. Ayrıca, inceleme konusunu yakından ilgilendiren ve 2016 yılında yürürlüğe giren 6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu’nun ilgili maddelerine de yeri geldikçe değinilecektir.

Nefret ve ayrımcılık kavramlarının sosyolojik, psikolojik ve politik temelleri olmakla birlikte çalışmanın amacını aşmamak koşuluyla bu kavramların ağırlıklı olarak hukuki yönleri üzerinde durulacaktır.

Ayrımcılık, Ayrımcılık Suçu, Nefret Suçu, İfade Özgürlüğü, Saik.

Discrimination crime, which enters to our criminal law system with article 122 of the Turkish Criminal Code numbered 5237; has undergone a very significant change in 2014 with the Law No. 6259. In this context, the title “Discrimination” has been changed to “Hate and Discrimination” and important changes have been made to the substance content. With this amendment, the concept of “hate” entered the Turkish Criminal Code for the first time.

In this study, explanations will be made on how to understand and interpret the type of crime, by means of using international legal texts and comparative law regulations as much as possible. Also, relevant articles of the Law No. 6701 on Human Rights and Equality Institute of Turkey, which are closely related to the issue of review and which entered into force in 2016 will be mentioned.

Although the concepts of hate and discrimination have sociological, psychological and political bases, the legal aspects of these concepts will be emphasized, provided that they do not exceed the purpose of working.

Discrimination, Discrimination Crime, Hate Crime, Freedom of Expression, Motive.

GİRİŞ

Ayrımcılık, hem Birleşmiş Milletler tarafından hem de Avrupa’daki insan haklarıyla ilgili kurumlarca kabul edilen sözleşmeler tarafından açık şekilde yasaklanmış bir davranış biçimidir. Günümüzde söz konusu insan hakları sözleşmelerinin bağlayıcı yapısı, sözleşmeci tarafların ulusal düzeyde anayasa, ceza kanunu, medeni kanun, iş kanunu gibi hukuki düzenlemeler ile ayrımcılık karşıtı düzenlemeleri yürürlüğe koymalarında etkili olmaktadır. Bu bağlamda çalışmada ayrıntılı olarak bahsedileceği üzere uluslararası arenada ayrımcılığı yasaklayan birçok metin bulunmaktadır1.

Ayrımcılık, sadece sahip oldukları kimlik veya inançlarından ötürü belli insanların ya da grupların tüm insan haklarını sistematik bir biçimde yok saymaktadır. Bunun sonucunda ayrımcılık, nefret suçları için verimli bir zemin yaratmaktadır2. Karşılaştırılabilir durumda olan kişiler arasında makul ve nesnel bir nedene dayanmaksızın farklı muamele veya yerine göre aynı muamele ayrımcılık anlamına gelebilmektedir3.