Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’na Göre
 Limited Ortaklıkların Kuruluşu

The Formation of Limited Liability Companies According to 
Turkish Commercial Code No.6102

Orhan EROĞLU,Serhan DİNÇ

Çalışmanın temel amacı, limited ortaklığın kuruluşuna kavramsal ve sistematik bir katkıda bulunmak ve anılan kurumu 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun getirdiği hükümler kapsamında incelemektir. Dolayısıyla limited ortaklıklarda kuruluş kavramı, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerinin ve gerekçesinin değerlendirilmesi suretiyle incelenmiştir. Bu çerçevede, sermaye olarak tam mülkiyeti ve taşınmaz üzerinde var olan veya kuruluştan doğan bu hakkın konulması borcunu içeren şirket sözleşme şekil şartı da incelenmiş olacaktır. Böylece limited şirketin kuruluşuna ilişkin kavramsal ve teorik bilgiler verilmeye çalışılacaktır. Bu kapsamda kuruluş için genel esaslara, pay bedellerinin bankaya yatırılmasına ilişkin bilgiler de verilecektir.

Limited Ortaklık, Kuruluş, Kuruluş Belgeleri, Ortak, Ortaklık Sözleşmesi.

The main aim of the study is to examine the institution, which is understood by making a conceptual and systematic contribution to the concept of the formation of a limited partnership, under the provisions of the Turkish Commercial Code no.6102. Therefore, the concept of formation in limited partnerships has been examined by evaluating the provisions of Turkish Commercial Code no.6102 and its preamble. Within this framework, the terms and conditions of the company’s contract, which includes full ownership as capital, and debts arising from the property that arise from the property or which arise from the property, shall be examined. Thus, conceptual and theoretical information about the formation of limited liability company will be given. In this context, information about the general principles for the formation and depositing the share price to the bank will be given too.

Limited Partnership, Formation, Formation Documents, Partner, Partnership Contract.

1. Giriş

Çalışmada, limited ortaklıklarda kuruluşun Türk hukukunda 6102 sayılı Kanun ve gerekçesi kapsamında nasıl ve hangi kapsamda düzenlendiği incelenecektir. Bu kapsamda, sermaye olarak taşınmaz mülkiyeti ya da taşınmaz üzerinde var olan kurulacak bir hakkın konulması borcunu içeren şirket sözleşmesinin resmi şekil şartı aranmalıdır. 6102 sayılı Kanunun 573’üncü ilâ 588’inci maddelerinde limited ortaklığın tanımı ve kuruluşu ile ilgili hükümler yer almaktadır. 6102 sayılı Kanunun 573’üncü maddesinde kavram ile ilgili olarak kurallar getirilmiştir. Anılan madde hükmüne göre; “(1) Limited şirket, bir veya daha çok gerçek veya tüzel kişi tarafından bir ticaret unvanı altında kurulur; esas sermayesi belirli olup, bu sermaye esas sermaye paylarının toplamından oluşur.

(2) Ortaklar, şirket borçlarından sorumlu olmayıp, sadece taahhüt ettikleri esas sermaye paylarını ödemekle ve şirket sözleşmesinde öngörülen ek ödeme ve yan edim yükümlülüklerini yerine getirmekle yükümlüdürler.

(3) Limited şirket, kanunen yasak olmayan her türlü ekonomik amaç ve konu için kurulabilir.