Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İletişimin Denetlenmesi Koruma Tedbiri Çerçevesinde Elde Edilen Tesadüfi Delillerin Disiplin Soruşturmasında Kullanılması

Seyfullah ÇAKMAK

ÖZET:

Yasal olarak alınmış hâkim kararına istinaden, Ceza Muhakemesi Kanununda öngörülen telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimin denetlenmesi esnasında elde edilen ve yapılmakta olan soruşturma ve kovuşturma ile konu veya kişi açısından ilgisi olmayan tesadüfî delillerin idari yargılama ve disiplin soruşturması sürecinde kullanılıp kullanılamayacağı hususu bu makalenin konusunu oluşturmaktadır.

Gerçekten bu durum, yasak veya hukuka aykırı yollarla elde edilmiş deliller konusunu gündeme getirmekte, bu neviden belgelere ve bilgilere dayanılarak verilen disiplin cezalarının meşruiyeti tartışma konusu olmaktadır.

Makalede, disiplin hukuku genel hatlarıyla inceledikten sonra konu, ilgili yargı kararları ışığında yine disiplin hukukunun kendine özgü çerçevesinde değerlendirilecektir.

Anahtar Kelimeler: Disiplin, Disiplin Cezası, Telekomünikasyon Yoluyla Yapılan İletişimin Denetlenmesi, Tesadüfi Delil.

1. Disiplin Hukuku

Disiplin en genel tanımıyla; kamu hizmetlerinde verimi, sürati, etkinliği sağlayan, devletin onurunu ve saygınlığını koruyan, amir - memur münasebetlerini düzenleyen yaptırımlar ve kaidelerdir1.

Devletin ve ona bağlı diğer örgütlerde çalışanların, işlerini aksatmadan, çalışma düzenini bozmadan, kanun dışı eylemlere başvurmadan, çalışmalarının temini ancak disiplinli bir yönetim biçimiyle gerçekleştirilebilir. Bu bakımdan, devletin bütün birimlerinde yöneticilerin, hizmetin yürütülmesi için başlıca gerekli unsur olan disiplini tesis etmeleri zorunludur.