Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Soruşturma Aşamasında Çocukların Tutuklanmasına Karar Vermede Görevli Mahkeme

Murat AYDIN

5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu’nun yürürlüğe girmesinden sonra çocuklar ile ilgili olarak yapılan soruşturmalarda, şüpheli çocuğun tutuklanmasına ilişkin kararın çocuk mahkemelerince mi yoksa Sulh Ceza Mahkemelerince mi verileceği tartışma konusu olmuştur. Bu yazı söz konusu tartışmayı ele almaktadır. Yapılan değerlendirme sonucunda, haklarında soruşturma yürütülen çocuklar ile ilgili olarak tutuklama ve diğer ceza muhakemesi tedbirlerine soruşturma aşamasında Sulh Ceza Hakimlikleri tarafından karar verilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.

Çocuk Koruma Kanunu, Tutuklama, Koruma Tedbiri, Çocuk Mahkemesi, Sulh Ceza Mahkemesi, Hakim Kararı

Çözülmesi Gereken Hukuki Sorun

5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu (ÇKK) ile kurulan çocuk mahkemeleri, soruşturma aşamasında, 18 yaşından küçük şüphelinin Cumhuriyet Savcılığı tarafından sorgusunun yapılıp tutuklanmasına ilişkin istemi karara bağlamaya yetkili midir? Bir başka anlatımla; 18 yaşından küçük şüphelinin soruşturma aşamasında tutuklanmasına Çocuk Mahkemesi mi Sulh Ceza Mahkemesi mi karar vermelidir?

Genel Değerlendirme

Öncelikle 5395 sayılı ÇKK’nın getirdiği yeni yapıya ve bu kanunun oluşma sürecine kısaca değinmek gerekir.

2253 sayılı Kanunu yürürlükten kaldıran 5395 sayılı Kanun’un hazırlanma sürecinde, korunma ihtiyacı olan çocukların korunmasına ilişkin hükümleri taşıyan bir kanun ile suça sürüklenen çocukların yargılanmasına ilişkin hükümleri içeren diğer bir kanunun ayrı ayrı düzenlenmesi düşünülmüş ve bu yolda tasarılar hazırlanmıştı. Ancak daha sonra, bu iki grup çocuğa ilişkin hükümlerin tek bir kanunda düzenlenmesi yararlı bulunarak 5395 sayılı Kanun oluşturuldu. Bu bakımdan 5395 sayılı Kanun suça sürüklenen çocukların yargılanmasına ilişkin bir takım usuller getirmekle birlikte, temelde çocuğun yüksek yararı nın korunmasına ilişkin değerlendirmeler yapıp buna ilişkin hükümler koymuştur. Bu bakımdan, kanunda yer alan kavramların kendi yapısı içinde ele alınması gereklidir.