Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yargıtay’ın, İcra ve İflas Kanunu m. 179/b Çerçevesinde Vermiş Olduğu İki Farklı Karar ve Bu Kararların Değerlendirilmesi

Seyithan DELİDUMAN

ÖZET:

İcra ve İflas Kanununun 179/b maddesi hükmüne göre, iflasın ertelenmesi kararı ile birlikte amme alacakları da dâhil olmak üzere borçluya karşı yeni takip yapılamayacağı gibi, başlamış olan takipler de olduğu yerde durur. O halde, iflasın ertelenmesinin en önemli etkilerinden birisi takiplerin durmasıdır. Bu çalışmada, yasal düzenleme üzerinde durulduktan sonra konu hakkında Yargıtay'ın vermiş olduğu iki farklı karar incelenecek ve eleştirisi yapılacaktır.

Anahtar Kelimeler: İflasın ertelenmesi, takiplerin durması, yeni takip yasağı, tedbir kararı, iyileştirme projesi.

I. Genel Olarak

İflasın ertelenmesi nin en önemli etkilerinden birisi takipler bakımından kendini göstermektedir. Erteleme kurumunun özelliği gereği, takipler in bu süreçten nasıl etkileneceği hususunun açıkça belirlenmesi gerekir. Zira iflasın ertelenmesi sürecinin başarılı olup olamayacağı büyük ölçüde takiplere yönelik ortaya çıkan bu etkiye bağlıdır.

İcra ve İflas Kanununun 179/b maddesi hükmüne göre, iflasın ertelenmesi kararı ile birlikte amme alacakları da dâhil olmak üzere borçluya karşı yeni takip yapılamayacağı gibi, başlamış olan takipler de olduğu yerde durur. O halde, iflasın ertelenmesinin en önemli etkilerinden birisi takiplerin durması dır.