Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Bankacılık Kanunu Uyarınca İşlemleri Kayıt Dışı Bırakma ve Gerçeğe Aykırı Muhasebeleştirme

Unrecorded Transactions and Recognition Contrary to Facts According to Law of Banking

Can YALÇINKAYA

Bankacılık sektörü özel sektör olmasına rağmen kamusal görevi nedeni ile kamu denetimi altında olması gereken bir sektördür. Zira bankacılık alanında yaşanan en ufak bir dalgalanma ülkenin ekonomik hatta siyasi dinamiklerini doğrudan etkilemektedir. Bu önemi nedeni ile Bankacılık sektörüne özel bir kısım suç tipleri ve soruşturma usulleri öngörülmüştür. “İşlemleri kayıt dışı bırakma ve gerçeğe aykırı muhasebeleştirme” suçu Bankacılık Kanunu’nda öngörülmüş olup çalışmamızda incelenmiştir.

İşlemleri Kayıt Dışı Bırakma ve Gerçeğe Aykırı Muhasebeleştirme, Bankacılık Kanunu.

Despite the fact that the banking sector is a private sector, it is a sector that should be under public supervision due to its public function. Because the slightest fluctuation in the banking sector directly affects the economic and political dynamics of the country. Due to this precaution, a number of crime types and investigation procedures specific to the banking sector are envisaged. The crime of “Unrecorded transactions and recognition contrary to facts” is foreseen in the Banking Law and examined in our work.

Unrecorded Transactions and Recognition Contrary to Facts, Law of Banking.

I. BANKACILIK KURUMLARI VE FAALİYETLERİ

Bankacılık sektörü kırılganlığı ve ülke ekonomisine etkisi dolayısıyla gerek mali olarak gerekse de idari olarak kontrol altında tutulması ve devamlılığının sağlanması gereken bir sektördür.

Bu nedenle kimi zaman doğrudan kimi zamansa dolaylı olarak devlet teşviki ve yönlendirmesi ile kurulan yapılar tarafından denetlenen bankacılık faaliyetini sürdüren kurumları “yöneten” ve “yönetilen” olarak ikiye ayırmamız mümkündür.

Bankacılık Düzenleme ve Deneteme Kurumu (BDDK), Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Bankalar Birliği hatta Bakanlar Kurulu dahi düzenleme ve denetleme faaliyeti yürüten “yöneten” kurumlara örnek olarak verilebilir.