Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Sözleşmeli Olarak İstihdam Edilen Personel İşe İade Davası Açabilir mi: Belediye Örneği

Can Contracted Personnel File Reemployment Lawsuit? Municipality Model

Ali Kemal TERZİ

Sözleşmeli personel istihdamı, 657 sayılı Devlet Memurları kanununda yer alan istihdam türlerinden biridir. Sözleşmeli personel, belediyelerde 5393 Sayılı Belediye Kanununun 49. maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca çalıştırılmaktadır. İşe iade koşulları sadece, 4857 sayılı Kanuna tabi olarak çalışan işçilerde uygulanmakta olup, işe iade gerekçeleri, 4857 sayılı Yasa’nın 18, 19, 20 ve 21. maddelerinde açıklanmıştır. İşe iade gerekçeleri, genel olarak, işçi sayısı, yapılan sözleşme, işçinin görevi, kıdemi ve iş akdinin feshi açısından değerlendirilmektedir. Bu şartlardan birinin eksik olması halinde işe iade koşulu oluşmamaktadır. Belediyelerde sözleşmeli olarak istihdam edilen personel de İş Kanununa tabi olmadığı için, iş akdi sona ermesi halinde bağlı olduğu kuruma karşı işe davası açması mümkün değildir.

Sözleşmeli Personel, İşe İade Davası, İşçi, Belediye.Jel Kodları: J3, J5, J6

Contracted personnel is one of the employment types set forth under the Law No. 657 on Civil Servants. Contracted personnel are employed in the municipalities in accordance with the third paragraph of article 49 of the Municipal Law No. 5393. The conditions of reemployment are applied for the workers who are subject to the Law No. 4857. Conditions for reemployment are explained in Articles 18, 19, 20 and 21 of Law No. 4857. The conditions of reemployment are assessed in terms of number of workers, contracts signed, tasks of worker, seniority and termination of employment contract. If one of these conditions is incomplete, no reemployment is made. Personnel who are contractually employed in municipalities are not subject to the Labor Law, so in the event of termination of employment contract it is not possible to file a lawsuit against the institution which they have been employed in.

Contracted Personnel, Reemployment Lawsuit, Worker, Municipality.Jell Codes: J3, J5, J6

Giriş

Sözleşmeli personel tanımı, 647 sayılı Devlet Memurları Kanununda tanımlanmıştır. Sözleşmeli personel, hizmet akdiyle çeşitli hizmet branşlarında kamu kurumlarında ve kuruluşlarında yıllık sözleşmeyle çalıştırılmaktadır. Sözleşmeli olarak istihdam edilen bir belediye personelin, işyerinden istifa veya fesih vb. herhangi bir sebeple iş akdinin sona ermesi ya da erdirilmesi halinde, 4857 sayılı Yasanın 18’inci maddesi uyarınca işe iade hakkı olup olmadığı değerlendirmesi yargı aşamalarına kadar devan ettiği görülmektedir. Bu bağlamda, bu çalışmanın konusu, sözleşmeli olarak çalışan bir belediye personelinin işe iade koşulları sağlaması halinde, işe iade edilip edilmeyeceği mevzuat çerçevesinde irdelenmesi oluşturacaktır.

1. Sözleşmeli Personel Kavramı

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4’üncü maddesinin (B) fıkrasında sözleşmeli personelin tanımı yapılmıştır.1 Madde hükmünde sözleşmeli personel, “Kalkınma planı, yıllık program ve iş programlarında yer alan önemli projelerin hazırlanması, gerçekleştirilmesi, işletilmesi ve işlerliği için şart olan, zaruri ve istisnai hallere münhasır olmak üzere özel bir meslek bilgisine ve ihtisasına ihtiyaç gösteren geçici işlerde, Bakanlar Kurulunca belirlenen esas ve usuller çerçevesinde kurumun teklifi ve Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine Maliye Bakanlığınca vizelenen pozisyonlarda, mali yılla sınırlı olarak sözleşme ile çalıştırılmasına karar verilen ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileridir” olarak tanımlanmıştır.

Sözleşmeli personelin, belediyelerde istihdamı 5953 sayılı Belediye Kanunu çerçevesinde yerine getirilmektedir. 5393 sayılı Belediye Kanununun 49’uncu maddesinin üçüncü fıkrasında; “Belediye ve bağlı kuruluşlarında, norm kadroya uygun olarak çevre, sağlık, veterinerlik, teknik, hukuk, ekonomi, bilişim ve iletişim, plânlama, araştırma ve geliştirme, eğitim ve danışmanlık alanlarında avukat, mimar, mühendis, şehir ve bölge plâncısı, çözümleyici ve programcı, tabip, uzman tabip, ebe, hemşire, veteriner, kimyager, teknisyen ve tekniker gibi uzman ve teknik personel yıllık sözleşme ile çalıştırılabilir. Sözleşmeli personel eliyle yürütülen hizmetlere ilişkin boş kadrolara ayrıca atama yapılamaz. Bu fıkra uyarınca sözleşmeli olarak istihdam edileceklere ödenecek net ücret, söz konusu kadro unvanı için birinci derecenin birinci kademesi esas alınmak suretiyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre tespit edilecek her türlü ödemeler toplamının net tutarının yüzde 25 fazlasını geçmemek üzere belediye meclisi kararıyla” belirleneceği hüküm altına alınmıştır.