Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Geleneklerin Aktarımı: Balkanlardaki Hukuk Değişimi Üzerine

Ahmet Mert DUYGUN,Tomasz GIARO

Hukuk kaynaklarını artık sadece kanunlarla sınırlamayan post pozitivist hukuk düşüncesi, hukuk gelenekleri içinde uygun aracı sadece yürürlükteki değil, aynı zamanda hukuk tarihindeki yansıması açısından da bulmuştur. Bütün gelenekler, batı hukuk geleneğinde olduğu gibi kendi alanları bakımından düzgün biçimde gelişmemektedir. Çünkü alt gelenekler çerçevesinde sık sık geniş ve dar kapsamlı, daha önceki gelişim çizgilerinden ayrılan hukuk transferleri vuku bulmaktadır.

Bu tür bir gelenek kopuşunun Avrupa örneğini, özellikle 18. yüzyıl sonunda ülkenin bölünmesi sonucunda hukuk sistemi tamamen değişmiş olan Polonya olmak üzere Doğu Orta Avrupa’nın hukuk geleneği oluşturmaktadır. Bir diğer radikal bir sistem değişimini Güneydoğu Avrupa ise çok daha büyük ölçüde 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başları sırasında yaşayacaktır. Aşağıda, bu sansasyonel hukuk değişiminin diğer kısmi hukuk gelenekleriyle bağlantısı tespit edilmeye çalışılacaktır.

Hukuk kültürü anlamında Güneydoğu Avrupa, sonuçta Büyük Thedeosius’un 395 yılındaki (347-395) ölümünün ardından Roma İmparatorluğu’nun nihai olarak doğu ve batı kısımlarına bölünmesinin bir sonucudur. 1054 yılındaki Büyük Kilise Bölünmesi de sadece bu hâlihazırda mevcut olan, bundan sonra da bütün Avrupa’ya yayılacak Batı-Doğu ayrılığını güçlendirmiştir. Güneydoğu Avrupa’nın tarihinde bir sonraki sembol tarihini ise bu tarihle beraber Avrupa Rusya’sına benzer şekilde Avrupa Türkiye’si zamanını başlatan 1453 yılı meydana getirecektir.