Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Arabuluculuk ve Gizlilik

Confidentiality in Mediation

Umut Ozan ERGİNER

Arabuluculuk ile ilgili hem Türk Hukuku hem de yabancı ülke hukuk mevzuatında çeşitli hükümler yer almaktadır. Arabuluculuk, tarafların müzakerelerde bulunmak amacıyla biraya geldiği, aralarındaki ihtilafın çözümlenmesini sağlamak için uzmanlık eğitimi almış olan tarafsız ve bağımsız bir arabulucunun katılımıyla gerçekleştirilen ve ihtiyari olarak yürütülen uyuşmazlık çözüm yöntemidir. Arabuluculukta gizlilik ilkesi ile arabulucu ve taraflar, işlem süresinde elde ettiği bilgi, belge vb. kayıtları birbirlerinin izni veya açık rızası olmaksızın hiç kimse ile paylaşamayacaklardır. Bu çalışmamızın konusunu da arabuluculuk süresince tarafların edindikleri tüm bilgileri gizlilik ilkesi kapsamında saklamakla yükümlü oldukları ve bunları saklamamaları halinde oluşabilecek hukuki sorumlulukları oluşturmaktadır.

Arabuluculuk, Arabulucu, Gizlilik, Bilgi ve Belgelerin Saklanması.

There are various provisions regarding mediation in both Turkish Law and foreign law legislation. Mediation is a discretionary dispute resolution method carried out with the participation of an impartial and independent mediator who has received specialized training in order to resolve the dispute between the parties to the negotiations. In accordance with the principle of confidentiality in mediation, the mediator and the parties agree that they will not be able to share the information and the records with anyone without their mutual consent or explicit consent. Here, the issue of our work constitutes the legal responsibilities that may arise in the event that the parties are obliged to keep all the information they receive during the mediation and within the scope of the confidentiality principle.

Mediation, Mediator, Confidentiality, Storing Information and Documents.

Giriş

Toplumların gelişmesi, insanların sosyalleşmesi ve artan kişisel ve ticari ilişkiler kapsamında, uyuşmazlık ve ihtilaflar günden güne artmaktadır. Kişilerin, aralarında çıkan ihtilafları çözümlemek amacıyla mahkemeye başvurmaları aylar belki de yıllarca beklemeleri gerekmektedir. Bu nedenle de yabancı ülkeler bu sürecin hızlandırılması maksadıyla alternatif, ucuz ve hızlı çözüm yolları aramaya başlamışlardır.

Tüm bu süreçlerden sonra yabancı ülkelerde ADR (Alternative Dispute Resolution) olarak adlandırılan Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yöntemlerine eğilim hızla artmaktadır. İnceleme konumuz olan arabuluculuk da alternatif uyuşmazlık yöntemleri içerisinde önemli bir yer tutmaktadır. Tarafların özel hukuk uyuşmazlıklarının çözümü açısından arabuluculuk yöntemi de hızla gelişmektedir.

Taraflar arabuluculuk yöntemi ile, üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri iş veya işlemlerden doğan özel hukuk uyuşmazlıklarının çözümlenmesinde sicile kayıtlı bir arabulucu seçerek gönüllü bir sürece başlamaktadırlar. Bu gönüllü sürecin temelini de tüm tarafların birbirine güvenmesi esası oluşturmaktadır. Zira bu yöntem, tarafları bir araya getiren, onların birbirlerini anlamalarını ve bu suretle çözümlerini kendilerinin üretmesini sağlamak için aralarında iletişim sürecinin kurulmasını amaçlamaktadır.