Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Federal Yargıtay’ın 5 StR 504/15 Sayılı ve 6 Nisan 2016 Tarihli Kararı (Dresden Eyalet Mahkemesi)

Zehra BAŞER DOĞAN

Cinsel güdülerin tatmini amacıyla nitelikli öldürme (kanibalizm; mağdurun öldürülmesine rıza göstermesi; yaptırım çözümü; hafif hallerde “özel bir ceza çerçevesi” bulunmaması; mağdurun isteğiyle adam öldürme; cezayı indiren nedenlerin bulunmaması) kişinin asılarak ölmesi durumunun tespiti bakımından çelişkili delil değerlendirmesi; nitelikli öldürme ile ebedi istirahati bozma arasındaki içtima ilişkisi (hakkında karar):

StGB 211; StGB 216; StGB 168; StGB 261

1. Federal Yargıtay’ın, nitelikli öldürmenin unsurlarını daraltmak amacıyla devamlı içtihatlarında savunduğu “hukuki sonuçlar çözümü” hafifletici nedenler bakımından genel olarak uygulanan özel bir ceza çerçevesi oluşturmamaktadır. Ancak, cezanın indirilmesi için olağanüstü durum niteliği taşıyan ve kusurun ciddi derecede azalmış olması sebebiyle tipik haksızlığın ağırlığına rağmen müebbet hapis cezasına hükmedilmesinin ölçüsüz olacağı sınırda bir durum mevcut olmalıdır.

2. Öncelikle cinsel güdülerin tatmini amacıyla adam öldürmede ”yaptırım çözümü” doğrultusunda cezanın indirilmesi kural olarak mağdurun öldürülme arzusunun bulunması halinde dahi söz konusu değildir. Alm. CK’nun (StGB) 216’ncı paragrafının dar koşulları altında kasıtlı adam öldürmede rıza önem arz edebilmektedir ve suçu daha hafif gösterebilmektedir. Ancak, mahkeme olayda bu bağlamda hafifletici bir neden bulunmadığına hukuken hatasız bir şekilde karar vermiştir.