Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yargıtay 20. Hukuk Dairesi’nin Taşıma Sözleşmesinden Doğan Davalarda Görevli Mahkemeye Dair Yargı Yeri Belirleme Kararının Değerlendirilmesi

Critique of the Decision of Court of Cassation 20th Civil Chamber on the Determination of Competent Court Concerning Contract of Carriage

Sami AKSOY

I. KARAR METNİ

“Taraflar arasındaki alacak davası hakkında Bakırköy 2. Tüketici ve Bakırköy 1. Asliye Ticaret Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:

Dava, davacıya ait bagaj ile muhteviyatını kaybedilmesi nedeniyle maddi tazminat istemine ilişkindir. Bakırköy 2. Tüketici Mahkemesince, 6502 sayılı Kanunda düzenlenen taşıma sözleşmesinin genel anlamda bir taşıma ilişkisi olarak tarif edildiği, oysa taraflar arasındaki uyuşmazlığın 6502 sayılı Kanuna göre özel bir kanun olan 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanununun 106. maddesine dayalı olduğu, uyuşmazlığın çözüm yerinin tüketici mahkemeleri değil ticaret mahkemeleri olduğu gerekçesiyle, görevsizlik kararı verilmiştir.

Bakırköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi ise uyuşmazlığın 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında kaldığı, görevsizlik gerekçesiyle hüküm kurmuştur.