Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Galiba En Çok Değişen 1’inci Madde Bu…

Remzi ÖZMEN

I. Giriş

65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun1, yayımlandığı tarihi takip eden mali yıl başında yürürlüğe girmek üzere, 10.7.1976 tarihli ve 15642 sayılı Resmî Gazetede yayımlandı. Kanun, yürürlük ve yürütme maddeleri dahil 10 maddeden oluşuyordu. Bu kısa Kanunda ilki, yürürlüğe girdiği tarihten, yani 1977 yılının Mart ayından yaklaşık 15 yıl sonra 1992 yılının Mart ayında olmak üzere, 14 kanun ve 1 kanun hükmünde kararname ile değişiklik yapıldı. 2 ek madde (biri daha sonra yürürlükten kaldırıldı) ve 4 geçici madde eklendi.

Bizi burada ilgilendiren 1’inci maddede yapılan değişiklikler… Nedeni belli: mevzuat metinlerinin ilk maddeleri, o mevzuat metninin amacını ve kapsamını çizer. Yukarıda da vurgulandığı gibi, 1977 yılının Mart ayından yaklaşık 15 yıl sonra 1992 yılının Mart ayında, 1’inci maddenin birinci fıkrası değiştirildi. Sonuç olarak, anılan maddede 5’i kanunla ve 1’i kanun hükmünde olmak üzere 6 kez değişiklik yapıldı. Şimdi bu değişimi izleyelim:

Madde 1- 65 yaşını doldurmuş, kendisine kanunen bakmakla mükellef kimsesi bulunmayan, iş görme ve çalışma gücünden mahrum olduğunu tam teşekküllü hastanelerin Sağlık Kurulu raporu ile belgeleyen ve muhtaçlığını il veya ilçe idare heyetlerinden alacakları belgelerle kanıtlayan, Sosyal Güvenlik Kuruluşlarının herhangi birisinden her ne nam altında olursa olsun, bir gelir veya aylık hakkından yararlanmayan nafaka bağlanmamış veya bağlanması mümkün olmayan mahkeme kararıyla veya doğrudan doğruya kanunla bağlanmış herhangi devamlı bir gelire sahip olmayan Türk vatandaşlarına hayatta bulundukları sürece 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu esaslarına göre 60 gösterge rakamının her yıl Bütçe Kanunu ile tespit edilecek kat sayı ile çarpımından bulunacak miktarda aylık bağlanır.