Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Mesafeli Sözleşmelerde Ön Bilgilendirme 
Yükümlülüğü ve Sonuçları

The Pre-Contractual Information Liability and Consequences of the Distance Contracts

Sibel TERZİ

Mesafeli sözleşmelerde, sözleşme kurulmadan önce ön bilgilerin tüketiciye verilmesi gerekmektedir. Amaç, tüketicilerin aydınlatılarak sözleşmeyi kurup kurmayacakları yönünde bir daha düşünmelerinin sağlanmasıdır. Böylece, tüketici, sözleşmenin kurulması anında o sözleşmenin uygulanmaya başlamasıyla karşılaşabileceği olası her türlü riskler üzerinde bilgilenmiş ve bu bilgiler ışığında da sözleşme akdedip akdetmemeye karar vermiş olacaktır.

Mesafeli Sözleşmeler, Ön Bilgilendirme.

In distance contracts, the pre-contractual information have to be given to the consumer before the contract established. The aim is to make them thinking once more if they want to establish the contract, by giving pre-contractual information to them. Thus, in the process of establishing the contract, the consumer would be furnished with the necessary information on all kind of risks that they could face and by the help of this information they can decide if they will make the contract or not.

Distance Contract, Prior Briefing.

I. Uygulanacak Mevzuat

Bilgilendirme yükümlülüğü, gerek uluslar arası direktiflerde, gerek kanunlarda, gerekse yönetmelikler mahiyetinde karşımıza çıkmaktadır.

Tüketicilerin korunması, anayasal bir zorunluluk olarak ortaya çıkmıştır. 1982 Anayasası 172. maddesi “Devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirleri alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder.” şeklindedir. Tüketiciler, 1995 yılına kadar genel hukuk kuralları çerçevesinde korunmaya çalışılmıştır. 1995 yılında ilk defa Türk Hukukunda tüketicinin korunmasına yönelik temel düzenleme eTKHK1 yürürlüğe girmiştir. Söz konusu Kanun 14.03.2003 tarihli ve 4822 sayılı Kanunla, 21.02.2007 tarihli ve 5582 sayılı Kanunla kapsamlı değişiklikler geçirmiştir. Ancak, tüketicinin korunması konusunun çok dinamik bir alan olması ve ülkemizde ve dünyada ticaret hayatında çok hızlı bir değişim ve gelişim yaşanması; 20 yıllık eTKHK sorunları gidermekten ve ihtiyaçları gidermekten uzak bir hale gelmesi ve bunun yanı sıra Türk Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu’nun baştan ele alınarak revize edilmesi; Avrupa Birliği Tüketici Hakları Yönergesi ile diğer Avrupa Birliği Yönergelerinin uyumlaştırılmaya çalışılması çabaları üzerine, TKHK2 yürürlüğe girmiştir.

Mesafeli sözleşmelerde tüketicinin bilgilendirilmesi yükümlülüğü incelerken öncelikli başvuracağımız hukuki metin TKHK’nın 48. maddesidir. Yine internet yoluyla yapılan satışlar yönünden ticari iletişimi ve bilgi verme yükümlülüğünü düzenleyen Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun (ETDHK)3’dan da bahsetmek yerinde olacaktır.