Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Patente Tecavüz Davalarında
 İzlenen Yöntem

The Method Used in Patent Infringement Cases

İlhami GÜNEŞ

Patente tecavüz davaları kendine özgü hukuki ve teknik özellikleri bulunan davalardır. Patent sahiplerinin doğrudan veya dolaylı tecavüz oluşturan eylemlere karşı koyma ve dava açma hakları bulunmaktadır. 10.01.2017’de yürürlüğe giren Sınai Mülkiyet Kanunu esas itibarıyla önceki mevzuatın sağladığı hakları ve koruma yöntemlerini benimsemiştir. Tecavüz konusunun ürün veya usul patenti olmasına göre yaklaşım değişmektedir.

Patente Tecavüz, Ürün Patenti, Usul Patenti, Dolaylı Tecavüz.

Patent infringement cases are proceedings with their own legal and technical features. The patentee has the right to challenge and sue against such acts that constitute direct or indirect infringements. 6769 no Industrial Property Rights Act which is entered into force in 10.01.2017, adopts the rights and methods provided by the previous legislation. The approach varies depending on whether the subject is patented product or process.

Patent Infringement, Product Patent, Process Patent, Indirect Infringement.

I. Genel Olarak

Patent ve faydalı model haklarının korunmasını sağlayan hukuki mekanizma tecavüze karşı açılacak ref ve muhtemel tecavüzü önleyecek önleme davasıdır. Öte yandan tecavüzün neden olduğu zarar veya kâr kaybı için açılacak davada çareler arasındadır.

Bir patent istemleri izinsiz kullanıldığında tecavüz vardır. Ancak buluşun patent ile korunan tüm unsurlarının veya özelliklerinin tecavüz ettiği ileri sürülen üründe görülmesi, esas itibarıyla buluş karakteristiğinin iktibas edilmesi halinde tecavüzün varlığı belli olur.

Patente tecavüzün önlenmesi ve durdurulması davalarının açılması için kusur ve zarar şartları aranmamaktadır1. SMK m.149, tecavüzün giderilmesi talebini açıkça belirtmemiş olmakla beraber, bu sonucu sağlayan el koyma, tazminat, mülkiyet devri, imha, gibi talepleri öngördüğünden bir eksiklik bulunmamaktadır. Patent sahibinin bu talepleri kullanması, tecavüz sonucu ortaya çıkmış olan hukuka aykırılığın ortadan kaldırılması anlamına gelmektedir. Bu kararın yerine getirilmesiyle, tecavüzden önceki duruma dönülmesi sağlanmış olacaktır. Örneğin; tecavüz sonucu piyasaya verilmiş olan ürünlerin toplatılması, imhası ile tecavüz giderilmekte ve önceki duruma dönülmüş olmaktadır. Buna göre; piyasaya sürülmüş taklit ürünlerin toplanabilmesi açısından, sadece tecavüzün durdurulması talebinin ileri sürülmesi yeterli olmayacaktır. O vakit, davalının tecavüz oluşturan eylemi durdurulur; ancak önceden üretilmiş ve satışa sunulmuş ürünlere dokunulamaz2.