Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Taşınmaz Sınır ve Yüzölçümü Düzeltilmesi Davası (Tapu K. m.31)

Lawsuit on Correction of Borders and Area of a Real Property
(Land Register Law Art.31)

Erhan GÜNAY

Aslolan taşınmazın tapu kaydındaki yüzölçümü ile fiili yüzölçümünün uyum içinde olmasıdır. Bazen taşınmazın yüzölçümü tapuda kayıtlı olandan fazla olabilir. Bu fiili fazlalığın bitişik taşınmaza el atmaktan veya sınırların değişmesinden ileri gelmediğinin hakim kararıyla tespit edilmesi gerekir. Böylece fiili fazlalığın tapu siciline kayıt edilmesi sağlanır.

Fiili Yüzölçüm, Tapu Kaydındaki Yüz Ölçüm, Taşınmaz Satışındaki Yüzölçüm Yönüyle Sorumluluk.

The principle is compliance between the land registration area and actual area of the real property. Sometimes area of the real property might be higher than the land registration. It should be determined by decision of a judge that this actual excess is neither because of a seizure nor a change in the borders. Thereby it is ensured that the actual excess is registered in the land register.

Actual Area, Area in Land Registry, Liability With the Aspect of Area in Real Property Sales.

I. Giriş

Uygulamada “miktar tezyidi”, “sınır ve yüzölçümü düzeltimi” ve “mesaha tashihi” davası olarak adlandırılan bu tür bir davayla, taşınmazın tapu sicilindeki yüz ölçümü gerçek yüzölçümü ile uyumlu hale getirilmektedir.

Çekişmesiz yargı türü içinde hasımsız olarak açılacak böyle bir dava sonunda istem kabul edilirse, hâkimin kararına taşınmazın geometrik biçimini gösteren bir haritayı fen ehline düzenlettirip eklemesi gerekir.

Bu tür davalarda taşınmazın sınır komşularının dinlenilmesi gerekir. Sınır komşularından amaç, sınırdaki taşınmazın malikleridir. Hâkimin, HMK m.169 - 175’e göre gelmeyen sınır komşularını getirtme ve onları dinleme yetkisi vardır.