Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Vekâletname ve Yetki Belgesinde Pul Eksikliği

Halil YILMAZ

ÖZET:

Vekâletname ve örneklerine, 1136 sayılı Avukatlık Kanununda 4667 sayılı Yasayla yapılan değişiklik uyarınca, ibraz edilirken baro pulu yapıştırılması yükümlülüğü getirilmiştir. Bu yükümlülüğün avukatça yerine getirilmemesi durumunda sunulan vekâletname ve yetki belgesi mahkemece işleme konulamayacaktır. Ancak müvekkilin herhangi bir şekilde hak kaybına uğramaması için, vekilinin yerine getirmediği yükümlülükten haberdar edilmesi, durumun ve sonuçlarının kendisine açıklıkla bildirilmesi gerekir.

Anahtar Kelimeler: Vekâletname, Yetki Belgesi, Pul, İşleme Konulmama.

I. Giriş

Günümüzde ilişkilerin karmaşıklaşması hukuki uyuşmazlıkları artırmakta, bunların takibi temsilci bulundurmayı zorunlu hale getirmektedir. Yargı mercilerinde yürütülen işlemlerin takibi 'davaya vekâlet' yoluyla bir avukatı yetkilendirmeyi gerektirmektedir. Temsil yetkisinin ispatında vekâletname sunulması yeterli iken, vekâletnamenin işleme konulabilmesi için pul yapıştırılmalıdır.

II. Davaya Vekâlet

Dava ehliyeti olan her kişi davasını kendi açıp takip edebileceği gibi atadığı bir temsilci aracılığıyla da bunu yapabilir (HUMK. md. 59). Açılan bir davada tarafların temsili, yasal temsil ve iradi temsil olmak üzere iki şekilde olur. Yasal temsil, dava ehliyeti olmayanların temsil edilmesidir. İradi temsil ise tarafların ya da yasal temsilcilerinin iradelerine dayanan temsildir. İradi temsilci avukattır. İradi temsile “davaya vekâlet” denmektedir (HUMK md. 60)1. Davaya vekâlet ile Borçlar Kanununda düzenlenmiş olan vekâlet sözleşmesi (BK md. 386) aynı şey değildir. Zira vekil ile müvekkil (iş sahibi) ilişkisi vekâlet sözleşmesi olabileceği gibi, başka bir ilişki (hizmet sözleşmesi) de olabilir. Keza vekâletname ile vekâlet sözleşmesi de aynı şey değildir. BK’nın 386 ve sonra gelen maddelerinde hükme bağlanan vekâlet ilişkisi, bir sözleşmedir. Bunun için yargı mercileri önündeki temsil dışında vekilin, avukatlık sıfatına sahip olması gerekmez. Oysa vekâlet sözleşmesinin bir türü olan "davaya vekâlet", avukatlık sıfat, bilgi ve becerisini gerektirir2.