Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Güveni Kötüye Kullanma Suçunda Ceza Hukukunun Sınırları (Alman Ceza Kanunu Prg. 266)

Jan C. SCHUHR,Şölen ÇAKIROĞLU

I. Giriş

1. Aşağıda Alman Ceza Kanunu paragraf 266 -Güveni Kötüye Kullanma- uyarınca cezalandırılabilirliğe ilişkin bir tez söz konusudur. Hükmün birinci fıkrasının sadeleştirilmiş şekli1:

“Her kim; kendisine tanınan, başkasına ait malvarlığı üzerinde tasarrufta bulunma yetkisini kötüye kullanarak veya bir güven ilişkisinden doğan yükümlülüğünden kaynaklanan güçle başkasına ait malvarlığı menfaatlerini koruma görevini ihlal ederek malvarlığı menfaatlerini korumakla yükümlü olduğu kişiye zarar verirse beş yıla kadar hapis cezası veya para cezası ile cezalandırılır.”

Türk Ceza Kanunu’nda doğrudan karşılayan düzenleme yoktur, ancak aşağıda ele alınan sorun, benzer kanun hükümlerinde kendini göstermektedir. Alman hukukunda güveni kötüye kullanmaya örnek olarak bankanın kendi menfaati doğrultusunda hesapları hatalı deftere geçirmesi ve bir yönetici tarafından paranın /kısımlara ayrılması gösterilmiştir. Güveni kötüye kullanma fiilleri Türk hukukunda genellikle TCK m. 155, 236 veya başka suç tiplerinin kapsamındadır.