Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Seçimler ve Halkoylaması - Halkoylaması Bir “Seçim” Midir?

Zekeriya YILMAZ

ÖZET:

Bu yazıda, önümüzdeki aylarda yeniden Türkiye’nin gündemine gelmesi muhtemel görünen “halkoylaması/referandum” ve “seçim” mekanizmaları, gördükleri işlev itibariyle açıklanmaya çalışılmış ve “halkoylamasının” bir “seçim” sayılıp sayılamayacağı üzerinde durulmuştur.

Anahtar Kelimeler: Halkoylaması, Seçim, Temsili Demokrasi, Yarı Doğrudan Demokrasi, Meşruiyet, Seçimin Demokratik İlkeleri Plebisit, Halk Vetosu, Halk Teşebbüsü.

Giriş

Bilindiği üzere, Anayasanın 67. maddesine 3.10.2001 tarihli ve 4709 sayılı Kanunun 24’üncü maddesiyle “Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz.” şeklinde bir fıkra eklenmiştir.

3.3.2010 tarihli ve 5955 sayılı “Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun”la 23.5.1987 tarihli ve 3376 sayılı Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanunun 2’nci maddesinde yer alan “yüzyirminci günden” ibaresi “altmışıncı günden”, 6’ncı maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan “Kanunun 94’üncü maddesi uyarınca, yabancı ülkelerdeki vatandaşlar halkoylamasından 40 gün” ibaresi “Kanun uyarınca yabancı ülkelerdeki vatandaşlar halkoylamasından yirmi gün” olarak değiştirilmiştir.