Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Şüphelinin İlk Kez Sorgulanması

Ahmet Mert DUYGUN,Klaus ROGALL

A. GİRİŞ

Burada benim tarafımdan incelenen ceza muhakemesinde şüphelinin ilk sorgusu, her ceza davasının sinir ucunu oluşturmaktadır. Her uygulamacı bilmektedir ki; şüpheliler bir davanın başında kural olarak diğer aşamalara göre daha belge dostudurlar, meğerki belli bir sakinleştirme mevcut olsun ve bir avukat temsili sağlanmış olsun.

Bu tecrübeden hareketle Polis için şüphelinin haklarına ilişkin açıklama ile beraber, özellikle kendini suçlamak zorunda olmadığı ve avukat hakkına sahip olduğu yönünde bir yükümlülük bulunmaktadır. Bu yükümlülük çoğunlukla şüphelinin ifadeleri olmazsa aydınlatmanın dosyayı zorlaştıracağı ya da engelleyeceği kaygısı ile yakın bir ilişki içermektedir. Polis çevrelerinde gittikçe artan bu kaygı ise dayanaktan yoksundur ve verimlilik karşıtıdır. Ayrıca şüphelinin fiil bilgisinin gerçeğin araştırılmasında yardımcı olamayacağından şüphelenmemek gerekmektedir.

Ancak araştırmanın başında şüphelinin aynı zamanda fail olup olmadığını bilmenin mümkün olmadığı da doğrudur. Dolayısıyla detaylıca gerçeği araştırmak için bugünkü araçların şüphelinin katılımı olmaksızın değerlendirilebilir sonuçlara ulaştırıp ulaştırmayacağı hususunu düşünmemiz gerekmektedir.