Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Soruşturmada ve Soruşturmaya Karşı Hukuksal Koruma

Wolfgang FRISCH,Şermin UZUNKOL

I. BAŞLANGIÇ: SORUNUN ÖNEMİ VE GENİŞLEMESİNE DAİR

Günümüzde Almanya' da hazırlık soruşturmasında ki hakkın korunması hususu saygın ve çok işlenen bir konudur. Bu her zaman böyle değildi. 1960 ile 1970 yılları arasında yazılmış olan Bilimsel Yayınlara bakıldığında bu Konu hakkında fazla bir bilgiye ulaşılmamaktadır. Bu durumun bugün farklı olması sadece toplumda ki yasal korumaya ilişkin ilginin daha yüksek olması ile ilgili değildir. Anayasanın ve Anayasa Mahkemesinin verdiği kararlarında sağladığı katkıların gücüne ve önemine dayandırılabilir. Önemli noksanlara dikkat çekerek ve çözüm üreterek bugünkü hazırlık soruşturmasındaki (=soruşturma evresindeki) yasal korumanın geldiği noktayı önemli derecede etkilemiştir. Muhtemelen gelecekte' de hazırlık soruşturmasındaki yasal korumaları etkileyecektir. Çünkü halen noksanlar mevcuttur.

Hazırlık soruşturmasındaki yasal koruma sadece çok işlenen bir konu değildir, aynı zamanda çok kapsamlı bir alandır. Hakkın korunması ile ilgili sorular hazırlık soruşturması kapsamında devletin farklı kurumlarının çok farklı kararları, kararnamelerinde ve düzenlemelerinde önümüze çıkmaktadır. Bunlar kesinlikle sadece ön planda olan devletin ağır yaptırımları, düzenlemeleri veya yaptırımlarından etkilenmiş kişilerin yargısal denetimi istemesi ile ilgili değildir. Talebin reddinin Yargısal denetiminden etkilenmiş kişi isteyebilir. Ayni şekilde bir kamu kurumunun hiçbir işlem yapmaması veya işlemi yavaş yapması' da yargısal denetimin konusu olabilir.

Kısa bir sunum kapsamında hazırlık soruşturmasındaki yasal koruma konusunun bu denli geniş bir çerçevede irdelenmesi mümkün değildir. Sunum genel bilgilendirme amacına uygun olarak öncelikle devletin ağır yaptırımlarına karşın yasal koruma hakkına odaklanacaktır. Bu arada artık farklılaştırılmış genel anlamda kabul edilen bir hakkın koruması sistemi mevcuttur. Almanya' da ki tartışmalarda da henüz bazı hususlar tam net değildir, bundan dolayı Hazırlık soruşturmasında ki hakkın koruması hakkında ki diğer sorulara sadece kısaca değinilecektir.