Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Islah ile Faiz Talebinde Bulunulması ve Kısmi Islahta Faizin İşleyeceği Tarih ile İlgili İçtihatlarda Yeni Gelişmeler

Mehmet Akif TUTUMLU

I. Genel Olarak

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 16.03.2016 tarihli ve E. 2014/4-896, K. 2016/332 sayılı kararında ıslah kurumu şöyle tanımlanmaktadır:1

"Islahın amacı, yargılama sürecinde, şekil ve süreye aykırılık sebebiyle ortaya çıkabilecek maddi hak kayıplarını ortadan kaldırmak olduğundan, hak ve alacağı bu sürecin dışında ortadan kaldırmış olan işlemlerin, yani maddi hukuk işlemlerinin ıslah yoluyla düzeltilebilmesi elbette ki mümkün değildir. Bir başka deyişle, maddi hakkı sona erdiren maddi hukuk işlemleri, ıslahla düzeltilemez. Feragat, kabul, sulh gibi işlemler, velev ki dava içinde yapılsın, asıl hakkı ortadan kaldırdıklarından, usul işlemi olduğu kadar (davayı etkilediği için usul işlemidir) maddi hukuk işlemi mahiyetini de taşımaktadır ve bu sebeple, bu işlemlerin ıslah yoluyla düzeltilmesi imkânsızdır. Çünkü ıslah, yargılama hukukunun şekle ve süreye bağlılığından kaynaklanan zımni hak kayıplarının telafisi için öngörülmüş bir müessesedir. Açık bir irade beyanı ile terk edilen haklar, maddi gerçeğin şekle feda edilmesi gibi bir sonuç doğurmadığı için, ıslahın konusu olamaz."

Yüksek Mahkemenin ıslah ile ilgili yukarıdaki tanımına yer vermemizin nedeni, söz konusu tanımın, ıslahla ilgili diğer usuli problemlerin çözümünde benimsenen görüşlerle ne ölçüde bağdaştığı konusunda okura karşılaştırma yapma olanağının verilmesidir.